Ooststellingwerf telt zo’n honderd inwoners die vrijwillig zwerfvuil opruimen. Vergeleken met andere gemeentes is dit aantal ontzettend hoog. Het gemeentebestuur is blij met alle extra inzet om Ooststellingwerf schoon te houden, al is het natuurlijk jammer dat het nodig is. „Het lijkt zelfs wel of het probleem van het zwerfvuil alleen maar groter wordt”, zegt Annet van der Ploeg (46) uit Waskemeer teleurgesteld. „Voorlopig blijf ik dus mijn opruimrondjes lopen.”

Zo’n zes jaar geleden startte ze met het opruimen van zwerfafval. „Ik mag graag een rondje lopen, maar begon mij te ergeren aan de troep die ik onderweg tegenkwam. ‘Eigenlijk zou ik zo’n prikker moeten hebben’, zo schoot het door mijn hoofd.” Een week later las ze toevallig een oproepje in de plaatselijke dorpskrant. Er waren grijpers beschikbaar. Annet haalde er direct een op.

Sindsdien maakt ze twee à drie keer in de maand een opruimrondje. „Eerst verzamelde ik het afval in een schoudertas, maar dat bleek niet handig. Het was steeds zoveel, dat ik door het gewicht last kreeg van mijn arm.” Ze liet zich er niet door uit het veld slaan. Op Facebook plaatste ze een oproepje: ‘heeft iemand een karretje of oude kinderwagen beschikbaar, waarin ik onderweg het afval kan verzamelen?’

Ook schreef ze de gemeente aan. „Ik kreeg al snel een mail terug. Ik kon een speciaal afvalkarretje krijgen. Ik ben er ontzettend blij mee.” Het geeft haar de mogelijkheid om per keer twee zakken zwerfafval te verzamelen. Geregeld zitten de zakken bij thuiskomst allebei vol. „Ik ken inmiddels de plekken waar veel afval wordt weggegooid.”

Automobilisten

Lege fastfood-verpakkingen, blikjes, drankflessen, snoeppapiertjes, plastic bekertjes, dopjes en zelfs compleet gevulde vuilniszakken; Annet komt het allemaal tegen tijdens haar rondes.

Het valt haar op dat er vooral veel rommel wordt weggegooid op punten in de buurt van de grotere wegen. Weggegooid door automobilisten, dus is het volgens haar zeker niet alleen de jeugd waar vaak met de beschuldigde vinger naar wordt gewezen.

Af en toe plaatst ze na een opruimronde een berichtje op Facebook over haar ervaringen. „Ik ontvang dan vaak complimentjes, maar daar doe ik het dus absoluut niet voor. Mijn doel is om mensen er bewust van te maken wat de gevolgen zijn van het weggooien van afval. Het is zo schadelijk en dieren moeten het soms met de dood bekopen. Laten we alsjeblieft met elkaar wat zuiniger zijn op onze natuur en het milieu. Neem gewoon altijd even een afvalzakje mee op de fiets of in de auto, het is zo’n kleine moeite.”

Het opruimen van het zwerfafval kost haar zo’n uurtje per ronde. De gemeente haalt verzamelde afval gratis op. „Door het gebruik van de grijper hoef ik niets aan te raken, dus het kan helemaal veilig en coronaproof. Bovendien ben ik even lekker buiten.”

In Waskemeer zijn er op het moment vier vrijwilligers die zwerfvuil opruimen. Annet roept anderen op om ook te helpen. „Al neem je af en toe tijdens een wandeling een afvalzakje mee om zwerfafval in te verzamelen. Alle beetjes helpen en met elkaar houden we het schoon.”

Meehelpen?

Wil je ook zwerfvuil opruimen? Kijk op de website van Supporter van Schoon(externe link) en maak een gebiedje aan dat jij wilt schoonhouden. Of sluit aan bij een ander groepje.