Pagina opties

Groter
A A
RSS

Luisterend oor: Grietje Dijkstra (17-07-2018)

foto Grietje Dijkstra

Sinds maart is Grietje Dijkstra uit Bakkeveen vrijwilligster bij Home-Start. Een verantwoordelijke taak, want zij helpt een gezin als het ze allemaal even wat te veel wordt. Ze staat daarbij tussen de hulpverleners en vrienden in. Al brengt ze het zelf luchtig: “Wat ik vooral doe, is een luisterend oor zijn voor de moeder. Dat is namelijk wat het gezin nodig heeft, als Home-Start vrijwilliger ga je uit van de vraag van de ouder. Het gezin waar ik nu help, mijn eerste gezin, heeft jonge kinderen en het verder ook druk. Eén keer in de twee weken kom ik een paar uren langs en kan ze lekker tegen mij aan kletsen. Ik luister dan en oordeel niet. En daardoor kan zij dan het gene waarmee ze zit, loslaten. Wanneer haar man dan thuis is, hoeft ze het niet meer met hem te bespreken en kunnen ze het fijn over andere dingen hebben.”

De gezinnen kunnen zichzelf aanmelden maar ook aangemeld worden via een gebiedsteam of de GGD of kinderopvang en scholen. Maar altijd in overleg met de het gezin. Margriet, de coördinator van de gemeente Opsterland (waar Grietje woont), Weststellingwerf en onze gemeente (Ooststellingwerf) heeft Grietje en het gezin verbonden. Grietje: “Van tevoren weet je wat de situatie van het gezin is, maar het kennismakingsgesprek was natuurlijk nog best spannend. Er moet wel een klik zijn. Dat was er gelukkig gelijk, we hebben verder ook veel gemeen. We hebben het dan ook niet alleen over de dingen waarmee de moeder zit, maar kunnen ook goed praten over andere dingen.”

Het gezin is erg blij met de hulp van Grietje. “Het is echt een doorsnee gezin. Ze zijn allemaal heel erg leuk, totaal geen ‘probleemgezin’. Dat geldt trouwens voor alle gezinnen, het is bedoeld voor iedereen die gewoon eventjes een luisterend oor zoekt. Vooral de moeder is nu rustiger. En waar in het begin de kinderen onze gesprekken vanaf een afstandje observeerden, komen ze er nu soms gezellig bij zitten. Zo maatschappelijk bezig zijn geeft veel voldoening.”

Natuurlijk word je niet zomaar vrijwilliger bij Home Start, daar gaat een training aan vooraf. “Je leert daar bijvoorbeeld luisteren. Dat is nog een hele kunst op zich!” lacht Grietje. “Maar ook bespreek je casussen en reflecteer je daarop met je groepje. En je leert het gezin empoweren, dus in hun kracht zetten. En heel belangrijk, je eigen grenzen bewaken. Je bent bijvoorbeeld geen schoonmaakster als het huis niet netjes is. Maar je bent er wel om te luisteren waarom het gezin denkt dat het huis niet netjes is.” En zelfs als je die training hebt gedaan krijg je nog bijscholing. “Wanneer je vrijwilliger bent bij Home Start blijf je ook jezelf ontwikkelen. Dat vind ik zelf erg leuk.”

Foto Grietje Dijkstra

Zelf kinderen hebben hoeft niet denkt Grietje. “Maar natuurlijk moet je wel veel ervaring hebben met kinderen. Verder is het belangrijk dat je je goed kan inleven, open staat voor anderen, niet veroordeelt en je moet niet te bang zijn. Je gaat namelijk toch bij anderen op bezoek.”

Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden bij Home-Start, project van Humanitas, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de coördinator, Margriet Verloop. Telefoon: 0651386583 of email: m.verloop@humanitas.nl. Kijk voor meer informatie op de website van Home-Start, ook als je je wilt aanmelden als gezin.