Pagina opties

Groter
A A
RSS

Nieuw gezamenlijk ontwikkeld toeristisch aanbod in Ooststellingwerf (04-07-2018)

Vorig jaar rond deze tijd werd door een samenwerkingsverband van recreatieondernemers, VRTBO en de gemeente het rapport Appelscha regio 3.0 opgeleverd. Een rapport met een visie op recreatie en toerisme in de gemeente Ooststellingwerf. Een rapport waarvan iedereen zei dat moeten we gaan doen. In praktijk bleek het echter moeilijk om iets nieuws te starten zonder bestaande zaken af te breken. In de zomer vorig jaar heeft de gemeente Jan Henk Veenhouwer, ondernemer en voormalig wethouder in Ooststellingwerf gevraagd om te kijken of en hoe de items in het rapport in uitvoer kunnen worden gebracht. Jan Henk Veenhouwer heeft hierbij deskundige ondersteuning van Bianca Grote Beverborg, business developper van het bureau kiemkr8.

Bianca geeft aan: “In de afgelopen maanden hebben we vertrouwen weten te winnen bij ondernemers, overheid en provincies. De neuzen staan nu dezelfde kant op en de eerste producten van de nieuwe samenwerking worden gelanceerd”.

Een mooi voorbeeld daarvan is de Fietsproeverij Mader kunstroute. De gemeente heeft in het kader van de Culturele Hoofdstad beelden van de kunstenaar Mader geplaatst. Recreatieondernemers hebben ervaren dat alleen het plaatsen van de beelden de beleving in de regio niet vergroot en gezamenlijk met Appelscha regio 3.0, Marjolein Rink van fietsproeverij.nl en de gemeente hebben zij  een prachtige Mader kunstroute ontwikkeld. Er is een 52 km lange fietsroute voor e-bikers en een 35 km route voor gezinnen en de fietsers die geen elektrische ondersteuning hebben. In de fietsproeverij stappen gasten 4 x af om getrakteerd te worden op een lokale lekkernij.

De route start bij hotel Appelscha naar de Bosbergtoren waar men de hele weide omgeving kan zien. De weg wordt vervolgd naar het Buitencentrum Drents-Friese Wold waarbij Brasserie IJgenweis de tweede proeverij genuttigd kan worden en in de e-bikeroute gaat men door het prachtige dorp Oldeberkoop om bij Hotel Lunia de tweede proeverij te ontvangen.  Bij kinder- en speelboerderij De Elf ieken in Elsloo en bij de Jongens van Outdoor zijn de derde en vierde proeverij. Onderweg fiets je door het Drents-Friese Wold, over de Kale Duinen door prachtige dorpen en langs diverse beelden van de landschapskunstenaar Hein Mader.  Bij de start van de route ontvangen de deelnemers een prachtig boek met informatie en achtergronden van de beelden en hun locaties.

“Op deze wijze maken we verbinding tussen de verschillende dorpen en ondernemers in gemeente Ooststellingwerf. We vergroten de samenwerking en komen met een geheel nieuw product, waarbij we gasten de pareltjes uit de omgeving laten zien en tevens omzet in bij diverse horecabedrijven weten te genereren”: aldus Jan Henk Veenhouwer. “Dit willen we in de komende tijd op uitgebreide schaal gaan doen”.

Als ondernemers meer informatie willen of mee willen doen in de samenwerking, kunnen ze contact opnemen met Jan Henk Veenhouwer of Bianca Grote Beverborg (bianca@kiemkr8.nl)