Pagina opties

Groter
A A
RSS

Succesvolle tweede editie van de Open Monumentendag Ooststellingwerf (12-09-2018)

Met 19 deelnemende monumenten en ruim 700 bezoeken op 8 & 9 september, kijkt de organisatie van Open Monumentendag van Ooststellingwerf  terug op een geslaagde tweede editie. De deelnemende monumenten lagen verspreid over zes Ooststellingwerfse dorpen. “Prachtig om te zien dat er zo veel belangstelling is voor de Open Monumentendag in Ooststellingwerf” vertelt wethouder Fimke Hijlkema, die zelf ook de open monumentendag bezocht. “Het is zo veel meer dan alleen monumenten bekijken. Elk monument heeft zo’n mooi verhaal, dat het zonde is om daar niet de tijd voor te nemen.” 

Bezoekers

Bezoekers kwamen van binnen de gemeente, maar ook van buiten Ooststellingwerf. “Vele campinggasten bezochten de Open Monumentendag Ooststellingwerf, ook gaven veel bezoekers aan ieder jaar de Open Monumentendag op een andere locatie te bezoeken. Waarbij dit jaar de keuze viel op Ooststellingwerf.” licht Gjilke Dros, projectleider van de Open Monumentendag, toe.

Activiteiten   

Naast het bewonderen van de monumenten met de bijbehorende verhalen, waren er ook diverse activiteiten. Zo werden er diverse rondleidingen gegeven en konden sportievelingen deelnemen aan een dorpskuier, een fietstocht of springen op een springkussen. Elsloo is zelfs een paar assistent-klokkenluiders rijker, waaronder Jarno Goettsch (9  jaar) en Marion Goettsch (7 jaar). Na een korte uitleg moesten ze aan de examinator laten zien dat ze echt de klokken konden luiden.  “En het was helemaal niet moeilijk” vertelde Marion, nadat ze vol trots haar diploma in ontvangst had genomen. “Als we naar school fietsen, komen we hier altijd langs. Maar dan is het gebouw altijd dicht. We wilden wel eens binnen kijken, en dat kon mooi tijdens de Open Monumentendag.” Lichtte Helga, moeder van Jarno en Marion toe. 

Organisatie

De Open Monumentendagen werden georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met de monumenteneigenaren, vrijwilligers en andere betrokkenen.