De Afvalestafette is vandaag van start gegaan in Ooststellingwerf: ondernemers die de handen uit de mouwen steken om de omgeving zwerfafvalvrij te maken. Het eerste bedrijf dat met de vuilniszak op pad gaat om een geselecteerd gebied schoon te maken is de Albert Heijn in Oosterwolde. Wethouder Marcel Bos overhandigde het Afvalestefette-pakket aan Henk Jan van Zanten van de Albert Heijn. Dit pakket gaat vervolgens binnen enkele dagen door naar een volgende onderneming. “Zo kunnen we samen de schouders zetten onder een net winkelgebied” aldus Bos. Ooststellingwerfse bedrijven kunnen zich via supportervanschoon.nl opgeven en het gebied selecteren dat zij schoon willen maken en houden. 

Aftrap
De Afvalestafette startte met een promotieteam dat langs enkele supermarkten en horecaondernemingen ging in Appelscha, Haulerwijk en Oosterwolde, waarbij afvalbakken werden uitgereikt van Nederland Schoon.  Aan het begin van de middag vond een opruimwandeling plaats in de lunchpauze, die startte bij het gemeentehuis samen met wethouder Marcel Bos.

Naast de wethouder deden  medewerkers van gemeente Ooststellingwerf,  vrijwilligers van bewonerscommissies Oosterwolde Zuid en Oosterwolde Noord, Henk Jan van Zanten van de Albert Heijn en enkele inwoners mee aan deze wandeling. Bos is er trots op dat ook bedrijven zich hard maken voor een schone omgeving: “Goed voorbeeld doet goed volgen. De komende periode kunnen we met de winkeliers samen in Ooststellingwerf het goede voorbeeld gegeven. We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor het schoon houden van de openbare ruimte. Het is mooi dat mensen zich inzetten om zwerfafval op te ruimen. Maar het zou natuurlijk prachtig zijn als dat helemaal niet nodig zou zijn omdat er niets meer is om op te ruimen. Met z’n allen zetten we stappen naar een nog schoner Ooststellingwerf.”

De Afvalestafette

Het doel van de Afvalestafette is om iedereen te betrekken bij het zwerfafvalvrij maken en schoon houden van de omgeving. De actie is dan ook onderdeel van 100% Zwerfafvalvrij Friesland, de aanpak die in samenwerking met de Friese gemeenten, Circulair Friesland, Omrin, de Friese Milieu Federatie en Nederland Schoon wordt uitgevoerd.