Jaarlijks verdwijnt in Nederland zo’n 140 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak dat wordt verbrand. Dat is zonde want 65% van dit textiel is nog herdraagbaar als kleding of her te gebruiken als grondstof voor nieuw textiel. Voorheen werd alleen schone en bruikbare kleding geaccepteerd door de textielinzamelaars, maar dankzij nieuwe recyclingmethoden mag er nu veel meer in de textielcontainer.

Landelijk is afgesproken dat al het textiel apart ingeleverd wordt, ook als het versleten of kapot is. Het gescheiden inleveren van kleding en -accessoires, schoenen, knuffels, dekbedden, kussens en huishoud- en woontextiel (bijvoorbeeld handdoeken, lakens en gordijnen) is goed voor het milieu.

Hoe werkt het?

Alle textiel moet in een gesloten plastic zak worden aangeboden ter bescherming tegen vocht en vuil. Schoenen kunt u aanbieden door deze per paar aan elkaar te binden en mee te geven.

Wat mag er niet in de textielcontainer:

  • natte en/of besmeurde kleding en textiel,
  • tapijt en vloerbedekking,
  • hard speelgoed.

Al het ingezamelde textiel wordt in twee sorteercentra uitgesorteerd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het herbruikbare materiaal wordt in de kringloopwinkels verkocht. Niet-herbruikbaar materiaal wordt vervezeld, zodat hier bijvoorbeeld verhuisdekens en isolatiematerialen van kunnen worden gemaakt.

Wat moet ik doen?

U kunt oud textiel in een textielcontainer doen, meegeven in een zak met huis-aan-huis inzamelacties of afgeven bij de kringloopwinkel of milieustraat. Kijk voor inzamelacties, adressen en openingstijden van de kringloopwinkel en milieustraat op de afvalwijzer.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker