Zaterdag 28 november kan iedereen gratis de autobanden op goede spanning brengen. In Ooststellingwerf staat dan op twee locaties het team van Band op Spanning klaar. Goed opgepompte banden hebben niet alleen als voordeel dat rijden goedkoper wordt omdat er brandstof wordt bespaard, ook is rijden veiliger vanwege een verkleinde remweg. Daarnaast is het ook nog eens duurzamer en beter voor het klimaat.

Op zaterdag 28 november kunt u tussen 9.00 uur en 12.00 uur uw banden laten oppompen bij het parkeerterrein van de Albert Heijn in Oosterwolde en tussen 13.00 uur en 17.00 uur bij het parkeerterrein van de Lidl in Oosterwolde.

Voordelen van goed opgepompte banden

Elke auto gaat met goed opgepompte banden zuiniger rijden en stoot minder CO₂ uit. Ook vermindert de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden (NOx), die voor slechte luchtkwaliteit zorgen en veel overlast veroorzaken voor mensen met luchtwegklachten. Door de banden op te pompen neemt de rolweerstand af en daalt het brandstofgebruik. Ook bespaart u kosten doordat de banden minder slijten. Daarnaast is de remweg met opgepompte banden korter en de wegligging beter. Zo voorkomt u klapbanden en dat verkleint weer de kans op ongelukken. Wethouder Fimke Hijlkema: “Alle kleine beetjes helpen. En als het om lucht in de banden gaat, klopt dat al helemaal. Een beetje meer lucht in uw autobanden maakt verschil in veiligheid op de weg, kostenbesparing en voor het milieu.”

Hoe werkt de actie?  

Op zaterdag 28 november staat het team van Band op Spanning  met aanmeldkaarten op de genoemde tijden bij de ingang van het parkeerterrein. Als u mee wilt doen aan de actie, kunt u de aanmeldkaart onder uw ruitenwisser of op het dashboard leggen als u de auto geparkeerd heeft. U kunt daarna uw boodschappen doen of winkels bezoeken en ondertussen pompt een medewerker van Band op Spanning uw autobanden op. Via speciale software wordt de geadviseerde bandenspanning van uw auto opgezocht. Hiervoor hoeft u niet bij de auto aanwezig te zijn en zijn geen persoonsgegevens nodig.  Uw banden worden niet opgepompt als u geen aanmeldkaart onder uw ruitenwisser plaatst. Na afloop vindt u op het resultatenkaartje onder uw ruitenwisser  terug welke bandenspanning bij u gemeten is en wat u met het oppompen van de banden heeft bespaard.