Vanaf 17 september kunnen vrouwen uit Makkinga en Donkerbroek van 50 t/m 75 jaar weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om wachttijden te verkleinen worden zij uitgenodigd in Oosterwolde. Het mobiele onderzoekscentrum staat tot medio november op het parkeerterrein bij Sportcentrum Boekhorst in Oosterwolde. Het onderzoekscentrum gaat tussendoor nog richting Vlieland waar ze van 23 t/m 27 oktober zullen staan, hierna komen ze weer terug in Oosterwolde.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel bij bevolkingsonderzoek Noord. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Bevolkingsonderzoek

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Meer informatie

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Noord, telefoon 050 – 520 88 99, op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.