Pagina opties

Groter
A A

Afval scheiden loont

Afval scheiden loont! Voor het milieu, de maatschappij en voor uw portemonnee. Want hoe beter u het afval scheidt, hoe minder er terecht komt in uw sortibak. En dat scheelt, want voor afval in de sortibak betaalt u straks per kilo.

Afgelopen week zijn we in gesprek gegaan over Diftar+ in verschillende dorpen. Voor informatie en tips of vragen en ideeën.
Niet geweest? U kunt uw vragen en/of ideeën opsturen naar a.pol@ooststellingwerf.nl of naar ons postadres. 

Vergeet niet om uw naam, adres en telefoonnummer te vermelden, zodat wij onze reactie aan u terug kunnen koppelen. 

Met de folder Afvalwijzer helpen wij u graag op weg met het scheiden van afval.

Wat is Diftar+?

In deze animatie leggen we uit wat Diftar+ is.

Wanneer wordt Diftar+ ingevoerd?

Januari 2019.

Hoe werkt de weging?

De weegauto weegt de Sortibak met een chip. Vlak voordat de container wordt geleegd en voor het terugplaatsen op de straat weegt de auto de container nogmaals. De weeginstallatie weegt zo het nettogewicht restafval in de container. Zo betaal je alleen voor het restafval dat je in de container had. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Bekijk hier het filmpje van Omrin.

Wat kost de lediging van een Sortibak mij?

Vanaf 1-1-2019 betaal je voor elke lediging € 1,- ledigingtarief en circa 0,20 per kilo gewicht restafval.
In het  huidige systeem betaal je € 5,95 voor elke lediging van de container. Het maakt hierbij niet uit hoe zwaar de container is.

Volgens de sorteeranalyses wordt er op dit moment gemiddeld 15 kilo afval in de Sortibak aangeboden. Als we uitgaan van dit gemiddelde gewicht kost een lediging vanaf 1-1- 2019  dan: € 4,-. (€ 1,- ledigingtarief + €0,20 x 15 kilo). Dat is minder dan in het huidige systeem.

Waarom doen we aan nascheiding?

Veel afvalstoffen kunnen we hergebruiken. Materiaal als papier, glas en textiel moet vooraf worden gescheiden. Anders kan het niet hergebruikt worden.  Maar plastic, metaal en drankkartons kunnen heel goed hergebruikt worden bij nascheiden.

Nu vraag je je misschien af waarom we niet plastic, metaal en drankkartons los inzamelen. Dat doen we niet, omdat Omrin een hele goede Scheidings- en Bewerkinstallatie heeft. Die installatie kan beter scheiden dan wij mensen thuis doen. Daarnaast hebben we nu geen speciale zakken, extra containers, verzamelcontainers op straat nodig en hoeven geen extra inzamelroutes worden gereden. En dat scheelt weer voor iedereen geld. En hoewel soms wordt gezegd dat in een andere gemeente plastic gratis kan worden aangeleverd, betaalt iedereen in praktijk er toch aan mee. De kosten worden alleen anders verrekend.

Bekijk ook het filmpje over nascheiding

Waarom geen container voor Plastic, Metaal  en Drankenkartons (PMD)?

Dat doen we niet, omdat Omrin een hele goede Scheidings- en Bewerkinstallatie heeft. Die installatie kan beter scheiden dan wij mensen kunnen. Daarnaast hebben we nu geen speciale zakken, extra containers, verzamelcontainers op straat nodig en hoeven geen extra inzamelroutes worden gereden. En dat scheelt weer voor iedereen geld. En hoewel soms wordt gezegd dat in een andere gemeente plastic gratis kan worden aangeleverd, betaalt iedereen in praktijk er toch aan mee. De kosten van afvalinzameling worden alleen anders verrekend.

Hoe weet ik hoe zwaar mijn container is?

Je kan op de factuur Afvalstoffenheffing achteraf terugkijken hoeveel kilo afval er in je Sortibak zat. We begrijpen dat het voor jou interessant is om te weten hoeveel jouw Sortibak nu weegt. Daarom beginnen we in september 2018 met het testen van het wegen van het restafval in de Sortibak. Dan kan je op de eerstvolgende factuur afvalstoffenheffing zien hoeveel kilo afval erin zat.

Komt er een slot op de container?

Nee, niet standaard. Zet de container niet te vroeg aan de weg, zodat je anderen geen gelegenheid geeft er afval bij in te gooien.   
Wil je toch een slot, dan kan deze via Omrin tegen betaling worden gekocht en gemonteerd.
Wethouder Henk van de Boer heeft in de gemeenteraadsvergadering ook aangegeven dat inwoners elkaar op foutief aanbiedgedrag moeten aanspreken.

Ik wil graag plastic voorscheiden, want dan is het gratis. Nu moet per lediging en straks ook voor de kilo’s plastic betalen.

Omrin heeft een hele goede Scheidings- en Bewerkinstallatie. Die installatie kan beter scheiden dan wij mensen thuis kunnen. Daarnaast hebben we nu geen speciale zakken, extra containers, verzamelcontainers op straat nodig en hoeven geen extra inzamelroutes worden gereden. En dat scheelt weer voor iedereen geld.

Is lediging biobak + papierbak helemaal gratis?

De lediging Biobak kost € 1,- , papierbak is gratis

Afval nog beter scheiden loont! 

De 170 kilo aangeboden restafval bestaat nu nog voor ruim 50%  uit afval, dat niet in de Sortibak thuishoort en dat we dus niet kunnen hergebruiken.  Als je dit afval, zoals bijv. het organisch keukenafval via de juiste container aanbiedt,  bent u nog goedkoper uit. Bovendien kunnen we deze stromen inzetten als grondstof voor nieuwe producten.  Bij GFT en organisch keukenafval is dat compost. Meer weten over afval scheiden? Kijk dan eens op de website Samen halen we alles eruit.