Oosterwolde, 16 maart 2020

Beste inwoners, 

We leven op het moment in een ongewone wereld. De gevolgen van het coronavirus grijpen flink in op ons dagelijks leven. Nadat premier Mark Rutte donderdag maatregelen bekendmaakte kwamen daar gisteravond nieuwe maatregelen bij om met elkaar de verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan. Ons maatschappelijke en sociale leven ligt nagenoeg stil.

Ook in onze dorpen, waar de sociale contacten zo kenmerkend en vanzelfsprekend zijn. We kunnen elkaar de komende tijd minder zien en ontmoeten. Dat is jammer, maar noodzakelijk. Ik vraag u om goed om te gaan met de maatregelen en te blijven omkijken naar uw naasten, bijvoorbeeld uw buren die wat ouder zijn of die gezondheidsproblemen hebben. Wellicht kunt u een boodschap voor hen halen of hen ergens anders bij helpen. Neem in ieder geval geen onnodige risico’s, voor uw eigen gezondheid en die van een ander. Ik heb veel bewondering voor de medewerkers in de zorg, die nu zoveel extra werk moeten verzetten. En leef mee met de ondernemers, die het zwaar voor de kiezen krijgen.

Vooralsnog zijn er in onze gemeente nog geen officieel bevestigde besmettingen geconstateerd. Ik sta hierover in nauw contact met de GGD, die de onderzoeken uitvoert. 
Hoe ingrijpend de opgelegde maatregelen ook zijn, ik vraag u met klem deze op te volgen. We zijn er met elkaar verantwoordelijk voor dat we dit virus zo snel mogelijk uitbannen en dat kan alleen door verspreiding te voorkomen. Dat doen we met elkaar. 

Wij passen ons als gemeente ook aan en volgen de landelijke richtlijnen. Wij verschuiven onze afspraken of doen ze telefonisch, via e-mail of op andere digitale manier. Onze dienstverlening zetten we voort maar alleen op afspraak. Zo voorkomen we dat er te veel mensen in de publiekshal van het gemeentehuis zijn. Op onze website www.ooststellingwerf.nl vindt u alle actuele informatie. 

Ik wil afsluiten met de oproep aan iedereen om de maatregelen goed op te volgen, om te blijven omzien naar je naasten en respect en steun te bieden aan hen die geraakt worden. Laten we samen de schouders eronder zetten.  

Harry Oosterman,
Burgemeester Ooststellingwerf