Oosterwolde – In deze coronatijd zijn de mogelijkheden om te sporten en bewegen behoorlijk beperkt geworden. Om deze periode gezond door te komen en fit te blijven, biedt Buurtsport Ooststellingwerf een uitgebreid pakket aan digitale sportlessen aan. “Er blijkt echt van alles mogelijk om alle doelgroepen op een leuke manier in beweging te houden”, aldus buurtsportcoach Marleen Reenders.

De buurtsportcoaches van Scala kwamen eerder altijd op locatie om lessen te verzorgen. Zo waren ze wekelijks te vinden bij peuterspeelzalen, scholen en verzorgingshuizen in de gemeente. “We boden ontzettend veel verschillende activiteiten aan voor alle doelgroepen”, vertelt de buurtsportcoach. “Maar in één klap viel dat allemaal weg. Als buurtsportcoaches zijn wij direct gaan kijken in mogelijkheden. Wat kan er nog wél.”

Blijf bewegen

Een goede oplossing werd gevonden in het aanbieden van een online beweegprogramma: ‘Blijf bewegen met Buurtsport’. Direct in de eerste week van de coronacrisis is dit programma al door de buurtsportcoaches opgezet. Sindsdien wordt elke dag van de week een online video geplaatst. Van beweeglessen speciaal voor peuters en kleuters tot lessen voor senioren. “We hebben een vast programma opgesteld om zo ook een bepaalde structuur te kunnen geven”, legt Marleen uit. Zo wordt op de donderdag standaard ‘Ouderen in beweging’ aangeboden en worden er elke woensdag- en vrijdagochtend gymlessen voor peuter, kleuters en kinderen van groep 3 t/m 8 verzorgd.

De buurtsportcoaches proberen speciaal voor de kinderen zoveel mogelijk rekening te houden met actuele thema’s. Zo zijn er lessen gemaakt die specifiek in het teken staan van Pasen en Koningsdag. “De kinderen moeten op dit moment al zoveel missen. Door op bepaalde thema’s in te springen, kunnen we ze toch net even weer wat extra’s bieden.”

Balkonlessen

Twee keer in de week hebben de buurtsportcoaches via Skype overleg. “We krijgen veel positieve reacties van inwoners binnen, maar ook tips en ideeën. Dat inspireert ons om ook weer nieuwe projecten op te zetten.”

Zo starten er vanaf komende week speciale balkonlessen voor cliënten van Talant en bewoners van de verzorgingscentra in Ooststellingwerf. De buurtsportcoach gaat dan lessen verzorgen vanaf een goed zichtbare plek beneden op de grond en bewoners kunnen dan op een veilige manier vanaf hun eigen balkon deelnemen aan de lessen.

“We hebben ook het onderdeel ‘online sportmaatje’ opgezet”, vertelt Reenders enthousiast. “Hiermee bieden we 1-op-1 begeleiding aan; een online sportprogramma geheel op maat.”

Tasje

Ook voor het project ‘Iedereen in beweging’ is een mooie oplossing gevonden. Dit project is opgezet voor Ooststellingwervers die in een langdurige uitkeringssituatie verkeren. Eén of twee keer in de week komen ze naar De Kompaan om onder begeleiding van de buurtsportcoaches te sporten. “Ook dit kan tijdelijk niet, dus we hebben alle deelnemers persoonlijk een tasje gebracht met daarin sportattributen, instructies en oefeningen”, vertelt buurtsportcoach Anoek Pothoven.

De deelnemers zijn enthousiast, zo blijkt uit de reacties. “Ik vind het geweldig”, zegt Colin Shard uit Oosterwolde. “Want het sporten mis je wel hoor.”

Juist in deze tijd is het volgens de buurtsportcoaches extra belangrijk om gezond en fit te blijven. Ze roepen hierbij dan ook iedereen op om aan de lessen deel te nemen. Het programma ‘Blijf bewegen met Buurtsport’ wordt geheel gratis aangeboden via Facebook, Instagram en het YouTube-kanaal van Buurtsport Ooststellingwerf.

Bekijk hier het filmpje over Buurtsport Ooststellingwerf