Foto burgemeester Oosterman maakt muziek

Natuurlijk vindt de gemeente het belangrijk dat iedereen kans heeft om te werken. Daarom hebben we ook verschillende programma’s gehad en lopen om inwoners van onze gemeente te helpen aan een baan.

Zo is er in Oosterwolde het wijkleerteam. In dit programma kunnen (jong)volwassenen zich laten omscholen om in de zorg te werken. Dit doen we nu al een aantal jaren, met mooi resultaat. Zo hebben deze maand 9 cursisten hun diploma ontvangen.

Daarnaast hebben drie deelnemers van het project Groen Haulerwijk vorig jaar een baan overgehouden aan dit project. Ervaring in het groenonderhoud hadden de meeste deelnemers eerst nog niet. Maar tijdens het project leerden ze veel over bosmaaien, veilig werken langs de weg en groenonderhoud. En die kennis pasten ze ook gelijk toe. Bekijk het filmpje voor een indruk.

Een ander project waarbij de deelnemers in de buitenlucht leerden was een project in Appelscha. Van januari vorig jaar tot vorige maand volgden 10 deelnemers op de golfbaan in Appelscha opleiding ‘Assistent hovenier opleiding VHG’. Daarvan hadden vijf direct een betaalde baan na het afronden en van twee wordt verwacht dat ze binnenkort een betaalde baan hebben. Dit jaar zal een vergelijkbaar traject te volgen zijn. Deze keer bij OlmenEs in Appelscha. Ook weer in samenwerking met Terra Next en het UWV.

Maar niet alleen door werkervaring op te doen help je mensen aan het werk. Sporten is bijvoorbeeld ook heel belangrijk. Vanaf 2008 hebben we daarom het project “Door sporten blijf je in beweging”. Doordat deelnemers samen sporten, krijgen ze feedback en hulp van elkaar. Dat helpt weer om werk te vinden.

De afgelopen jaren zijn er nog veel meer programma’s geweest om mensen te helpen om een betaalde baan te vinden. En ook dit jaar zijn er weer veel leuke en leerzame trajecten te volgen. Onder andere in het groen en de techniek. Wil je er meer over weten of ben je geïnteresseerd in één van de programma’s? Neem dan contact op met ons.