Mede dankzij ondersteuning vanuit het Biobased Economy-programma van de gemeente Ooststellingwerf, heeft Cruydt-Hoeck in Nijeberkoop ruim vijftig proefveldjes. Het levert de specialist in inheemse wildebloemenzaden waardevolle informatie op. „Belangrijk voor het verbeteren en herstellen van de biodiversiteit”, vertelt Jasper Helmantel, directeur van Cruydt-Hoeck.

„Het wordt steeds duidelijker dat het dramatisch slecht gaat met de populatie van insecten, vlinders, bijen en vogels”, aldus Jasper. Hij probeert dat samen met de klanten van Cruydt-Hoeck te veranderen. De wildeplantenzaden en bloemenweidemengels van Cruydt-Hoeck zorgen in heel Nederland en Vlaanderen voor mooie bloemenweides.

Ga rommeliger tuinieren

Sinds 1978 richt Cruydt-Hoeck zich op het verzamelen, kweken en aanbieden van wildeplantenzaden en bloemenweidemengels. „En dan gaat het dus echt om de inheemse soorten die van nature in deze omgeving voorkomen. Die leveren namelijk een veel grotere bijdrage aan de biodiversiteit dan zomaar een kleurige bloemenmix. Dat staat wel leuk, maar insecten komen veel beter op de inheemse soorten af”, legt Jasper uit.

Iedereen kan volgens de bevlogen ondernemer een steentje bijdragen aan meer biodiversiteit, dus ook particulieren. „Ga wat minder net tuinieren, wat rommeliger ecologischer. De natuur dus wat meer op zijn beloop laten”, zo luidt zijn advies. „En daarnaast: tegels eruit, planten erin. En kies daar waar het kan zoveel mogelijk voor inheemse wilde planten.”

Verzamelen van kennis

Belangrijke afnemers van de bloemenzaden zijn gemeenten, provincies en waterschappen. „Niet alleen de aanleg is belangrijk, maar vooral ook het beheer daarna”, benadrukt Jasper. „Zodat we er ook in de komende jaren van kunnen profiteren.”

Naast investeren in goede zaden, richt Cruydt-Hoeck zich daarom op het verzamelen en delen van de juiste kennis. „Al een aantal jaren hadden we een plan om meer proeven te gaan doen. Wat we bij verschillende klanten in de praktijk zagen, wilden we graag samenbrengen op één plek om goed te kunnen vergelijken. Dankzij de subsidie vanuit Biobased Economy konden we in 2016 en 2017 proefveldjes gaan aanleggen.”

In de proefvelden worden verschillende zadenmengels, zaaitijden en maaimomenten met elkaar vergeleken. „Het levert ons veel extra kennis en inzichten op, waarmee we de bloemenweides steeds beter kunnen aanleggen en steeds beter advies kunnen geven.”

Waardevolle resultaten

Het project heeft al waardevolle resultaten opgeleverd. Zo is het vermoeden bevestigd dat het veel meer voordelen heeft om in het najaar in te zaaien, dan in het voorjaar. „Zaaien in het voorjaar kan ook, maar zaaien in augustus, september en oktober levert een beter resultaat op.”

Nieuwsgierig naar informatie over bloemenzaden, aanleg of beheer? Volg dan, zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, eens een cursus van Cruydt-Hoeck, kies voor een rondleiding of kijk op de website(externe link).

Bijschrift foto: Jasper Helmantel tussen de proefveldjes aan de Abbendijk in Nijeberkoop.