Wat vinden inwoners van Ooststellingwerf belangrijk op het gebied van samenleven? Dorpsgesprekken leverde de gemeente veel informatie op. Er kwamen vijftien onderwerpen naar voren die de inwoners belangrijk vinden. Deze zijn samen met verenigingen, ondernemers, organisaties, vrijwilligers en de gemeente verwerkt tot doe-agenda’s. De eerste vijf doe-agenda’s worden nu uitgevoerd. Betrokken inwoners vertellen er de komende weken meer over. Zo delen René Schulkes van de Onafhankelijke Seniorenvereniging Ooststellingwerf en Léon van dansschool Clarette en Léon binnenkort hun plannen over het thema ‘Gezond ouder worden’. Het woord is nu eerst aan  wethouder Esther Verhagen en Anita Zwaaneveldt, voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Ooststellingwerf . Zij vertellen enthousiast over de start van de diverse doe-agenda’s.
 

Eén aanspreekpunt speciaal voor mantelzorgers, ondersteuning van kinderen met gescheiden ouders, actief hulp aanbieden aan mensen met beginnende schulden en opbouwwerkers om inwoners  te helpen die iets willen opzetten in hun dorp. Het zijn een paar actiepunten uit de nieuwe doe-agenda’s. "De start is gemaakt”, vertelt wethouder Esther Verhagen enthousiast. "We kunnen de komende tijd grote stappen gaan maken.”

In elk dorp zijn met de inwoners uitgebreide gesprekken gevoerd. Deze dorpsgesprekken leverden vijftien belangrijke onderwerpen op. Daar zijn doe-agenda’s van gemaakt. De eerste vijf zijn nu klaar. Inwoners, ondernemers, vrijwilligers, verenigingen, organisaties en de gemeente, iedereen is bij de doe-agenda’s betrokken. "Dat is geweldig om te zien”, zegt Verhagen. "Het draagvlak is enorm en we gaan  samen met de uitvoering aan de slag. De resultaten zijn straks in alle dorpen en wijken voelbaar.”

 

Eerste resultaten

De eerste stappen in de uitvoering zijn ook gezet. "Uit de dorpsgesprekken kwam naar voren dat veel mantelzorgers onder druk staan. Zij kunnen binnenkort terecht bij een gespecialiseerde mantelzorgconsulent in het Gebiedsteam.” Een ander punt is de jeugdzorg. Twintig procent van de basisschoolleerlingen heeft gescheiden ouders. "Daar hebben de kinderen last van. Om ze te helpen gaan we met buddy’s werken. Daarnaast bieden we ouders online ondersteuning, onder andere om relatieproblemen te voorkomen.” ‘’Daarnaast gaan we actief hulp aanbieden aan inwoners met beginnende schulden. Want geldzorgen levert veel stress op, met alle gevolgen van dien.”

Waardevol

De Adviesraad Sociaal Domein Ooststellingwerf (ASDO) was nauw betrokken bij de totstandkoming van de doe-agenda’s en is heel positief. "Er is goed naar de inwoners geluisterd. Heel waardevol”, zegt voorzitter Anita Zwaaneveldt.

Zo werd tijdens de dorpsgesprekken duidelijk dat inwoners het voetgangersbruggetje bij de Houtwal in Oosterwolde als onveilig ervaarden. "Dit is onlangs aangepakt, dus er wordt echt geluisterd naar de inwoners”, concludeert Zwaaneveldt tevreden.

Ook is het Gebiedsteam een stuk zichtbaarder. Daarnaast is een dagbesteding opgezet in Stellinghaven voor mensen met dementie die nog thuis wonen. Zij kunnen daar zonder indicatie terecht. Dit zijn ook wensen die vanuit de dorpsgesprekken in beeld kwamen. "We hebben regelmatig met medewerkers van de gemeente gesproken om extra aandacht te vragen voor bepaalde zaken. Dat heeft zeker resultaat gehad”, aldus Zwaaneveldt. Zo werd tijdens de dorpsgesprekken ook duidelijk dat inwoners en verenigingen zich graag inzetten voor hun dorp, maar soms niet weten hoe ze moeten beginnen. Of moeite hebben met bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning.  Nu zijn er opbouwwerkers die hen hier desgewenst bij helpen.

Doen

Zwaaneveldt vindt de doe-agenda’s  zeer werkbare documenten. „Niet geschreven voor de bureaula, maar om te gaan doen. Het vraagt veel van alle partijen, maar doordat het zo breed wordt gedragen, is iedereen ook bereid de schouders eronder te zetten. De winst is ook de korte lijnen die zijn ontstaan. Inwoners, verenigingen en andere organisaties, weten elkaar makkelijker te vinden.”

De eerste vijf doe-agenda’s zijn: ‘Meedoen op de arbeidsmarkt en in vrijwilligerswerk’, ‘Meedoen in de maatschappij’, ‘Iedereen doet en ontmoet’, ‘Gezond ouder worden’ en ‘Kwetsbare jonge inwoners en hun ouders’. De overige tien punten die uit de dorpsgesprekken naar voren kwamen, worden in een later stadium uitgewerkt tot doe-agenda’s. Hiermee wordt gestart als de eerste vijf doe-agenda’s goed op gang zijn gekomen.

Nieuwsgierig wat er in de doe-agenda’s staat? Bekijk het op onze website.

Samenvattende infographic Doe-agenda's