De herfst is begonnen. Het wordt buiten flink kouder. In steeds meer huishoudens breken spannende tijden aan. Energiearmoede treft mensen die het al moeilijk hadden, maar ook nieuwe groepen. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben moeite om elke maand rond te komen.

Wij zijn er als gemeente om onze inwoners in nood te helpen. Landelijk zijn er al regelingen die de ergste pijn verlichten, zoals de energietoeslag, korting op de energierekening in november en december en het prijsplafond voor energie vanaf januari.

Waarom moet ik dit nu weten?

In de winter verbruiken we het meeste stroom en gas. We zijn dan vaker binnen, maken meer gebruik van verlichting en kijken meer tv. Vooral verwarming heeft invloed op de energierekening. Zo'n 75% van het totale gasverbruik is voor het verwarmen van het huis. 20% wordt gebruikt voor warm water en gemiddeld 5% voor het gasfornuis. Over het hele jaar gezien wordt 75% van het gasverbruik in de wintermaanden verstookt. Besparen op gas kan dus het makkelijkst met de verwarming en vooral in koude tijden.

Ik heb een vraag of opmerking. Waar moet ik zijn?

De gemeente heeft een energieteam ingericht met aandacht voor (energie)armoede en verduurzaming. Het energieteam werkt samen met de dorpen aan initiatieven om inwoners warm de winter door te helpen. Wil je hierbij helpen of heb je er vragen over? Neem dan contact op via energie@ooststellingwerf.nl of bel naar 14 0516 en vraag naar het energieteam.

Maak je je zorgen over je (financiële) situatie?

Dan staat het Gebiedsteam van de gemeente voor je klaar. Het Gebiedsteam helpt je zoeken naar een oplossing. Je kan het Gebiedsteam bellen op 0516 - 820100 (op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur) of mail naar info@gbtoost.nl.

Geldfit

Gemeente Ooststellingwerf is aangesloten bij Geldfit. Hier kan je terecht voor tips en informatie over geld. Kijk op www.geldfit.nl(externe link) voor onder andere bespaartips en wat te doen bij betalingsproblemen. Of neem contact op met Geldfit via 0800 - 8115 of chat.

Ik wil zelf helpen!

Niet iedereen kent problemen door energiearmoede. Samen met bewoners en de Energiebank Fryslân gaan we daarom acties opzetten om energie voor iedereen betaalbaar te houden of te maken. Hierbij kan ook jij helpen.

Ben je handig en kan je helpen om energiebesparende maatregelen te installeren? Meld je nu aan via energie@ooststellingwerf.nl.

Je kan ook geld geven aan het noodfonds voor huishoudens in acute nood via NL15 RABO 0318363291 t.n.v. Energiebank. Wil je dat je geld lokaal besteedt wordt? Vermeld dan je woonplaats of Ooststellingwerf bij de overboeking.

10 tips om energie te besparen

  1. Warme voeten. Je handen en vooral je voeten zijn als eerste koud. Probeer met dikke sloffen, wollen sokken of een warme kruik te voorkomen dat je (extra) kou voelt van de vloer. Hierdoor kan de verwarming langer uit of op een lagere temperatuur.
  2. Laagjes kleding. Je lichaam is als een huis. Wat je niet verliest aan warmte, hoef je ook niet te verwarmen. Trek verschillende laagjes kleding aan en als je stil zit kan een (wollen) deken een uitkomst zijn. Je hebt ook onesies en snuggies om het comfortabel en gezellig te houden.
  3. Meten = weten. Je weet pas wat je bespaart, als je weet wat je verbruikt. Sommige energieleveranciers bieden ook de optie om gedetailleerder het stroomverbruik te tonen. Maar je kan bijvoorbeeld ook zelf je slimme meter koppelen aan een (gratis) online tool om dagelijks of per uur je verbruik in te zien. 's Nachts kan het bijvoorbeeld in een oud en/of slecht geïsoleerd huis voordeliger zijn om de verwarming een paar extra graden lager te zetten en 's ochtends je woning te 'herverwarmen'.
  4. Voorkom tocht. Tocht komt uit naden en kieren in je huis. Hierdoor komt buitenlucht naar binnen. Het zorgt voor een kil gevoel en een hoge energierekening, want je moet meer stoken. Bovendien kan het op lange termijn slecht zijn voor je gezondheid. Er zijn veel goede manieren waarop je dit kan oplossen, met bijvoorbeeld tochtstrips of een brievenbusborstel. Ben je creatief? Maak dan je eigen tochtstopper van een lap stof, die je vult met rijst of zitzakvulling.
  5. Houd warmte binnen. Gordijnen zijn een goede isolatie voor je ramen en buitendeuren. Let wel goed op dat je gordijnen niet voor je radiatoren hangen en zo je kostbare warmte tegenhouden. Hang ze dus achter je radiatoren of kort ze in. Plak onder de vensterbank en achter de radiator speciale folie.
  6. Verwarm je huis wanneer het nodig is. Ben je maar kort in de woonkamer voor bijvoorbeeld je ontbijt? Zet de verwarming dan niet hoger. Ga je op een later moment de deur uit? Zet de verwarming dan een uur voor vertrek al lager. Ook een uur voor vertrek al lager. Ook een uur voor je gaat slapen, kan de verwarming al omlaag. Het duurt even voor het is afgekoeld.
  7. Slim en gezond verwarmen. Je kan tijdens de winter een kleinere kamer als woonkamer inrichten en alleen deze ruimte op een hogere temperatuur verwarmen.
  8. Gratis energie. Als het buiten koud is, maar de zon schijnt op de ramen, zet dan de gordijnen open om je huis gratis te verwarmen. Is de zon weg? Doe dan de gordijnen dicht om de warmte te bewaren. Ga in de winter vroeg naar bed als dat kan. Tv-kijken of een boek lezen kan ook in bed (of op een tablet). Onder de dekens is het altijd warm en slapen op een frisse en goed geventileerde kamer is juist gezond.
  9. Warm, maar niet thuis. Overdag of 's avonds kan je er voor kiezen om langer op je werk of bij buren, vrienden of familie te blijven. Dit kan natuurlijk niet iedereen of altijd. De gemeente onderzoekt mogelijkhedeno m dorpshuizen of kerken vaker te openen voor een 'warm ontvangst'.
  10. Duurzamer verwarmen. Je huis op een lagere temperatuur verwarmen is goedkoper en duurzamer. Je thermostaat één graadje lager zetten, bespaart 6-7% op je gasverbruik. Niet alleen de verwarming kan lager, maar de temperatuur van je CV-ketel ook. Deze verwarmt je huis vaak met water van 80-85 graden (comfortstand), maar dit kan je lager instelllen. Zo verwarm je met minder gas je huis. Vaak is 60 graden al voldoende.

4x besparen door slim te verwarmen

Gratis energiescan

Wil jij een gratis energiescan van je woning? Zo'n scan laat zien waar je makkelijk energie kunt besparen. Een energiecoach uit Ooststellingwerf (misschien wel een bekende van jou!) komt graag bij je thuis langs en doet samen met jou een energiescan van jouw woning. Je krijgt na afloop een rapport met handige tips en voorstellen om thuis energie te besparen. Wil jij een gratis energiescan? Meld je dan aan.

Folder - Samen de winter door

Folder - Bespaarchecklist