Stichting Scala heeft een telefoonlijn geopend voor mensen in Ooststellingwerf die in deze coronatijd even een praatje willen maken of hun zorgen willen uiten. Inmiddels is er al contact geweest met zo’n zeventig inwoners. “De Welzijnslijn voorziet dus echt in een behoefte”, aldus Ria Voskamp van Stichting Scala.

Normaliter begeleidt ze elke dinsdagmorgen van 09.30 – 11.30 uur een koffieclub in De Kompaan in Oosterwolde. Deze ochtend wordt gemiddeld door zo’n twintig mensen bezocht. Ze komen voor een gezellig praatje of om een spelletje met elkaar te spelen. “Ook doe ik een stukje ‘Welzijn op recept’, bedoeld voor mensen met psychosomatische klachten die ook baat hebben bij welzijnsactiviteiten. Nu dit alles stil is komen te liggen door de coronacrisis, hebben wij de Welzijnslijn opgezet.”

Het gaat om een tijdelijke lijn, die is opengesteld in deze periode dat er veel clubjes, evenementen en activiteiten zijn wegvallen door de coronamaatregelen. De telefoonlijn is bedoeld voor mensen, die nu (nog) minder contacten hebben en toch even een praatje willen maken. “Ze moeten zoveel mogelijk thuisblijven, maar juist daarom is het belangrijk om naar elkaar om te kijken via andere manieren. Wij hebben een oplossing gevonden in de Welzijnslijn.”

Er wordt gesproken over alledaagse dingen. “Gewoon een gezellig praatje, maar ik merk ook dat sommigen angstig zijn. Ze begrijpen niet goed wat er op dit moment allemaal gebeurt om hen heen. Deze mensen stel je gerust en geef je adviezen over wat wel en niet kan.”

Als ze merkt dat het echt niet goed met iemand gaat, komt een medewerker van Stichting Scala bij de mensen thuis langs. Dit uiteraard op veilige afstand. “Voor veel mensen blijkt het toch erg fijn om iemand op deze manier te ontmoeten in plaats van aan de telefoon.”

Dat geldt onder andere voor Jeanet de Vegt uit Haulerwijk. Zij is een vaste bezoeker van de koffieochtend en mist dit moment in de week nu heel erg. “Ik vind het dan ook erg fijn als Ria hier is. Ik kan altijd goed met haar praten en juist in deze tijd is dat voor mij nog belangrijker.”

Iedereen kan contact opnemen met de Welzijnslijn. De medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 13.00 uur via telefoonnummer 0516-567220. “Wij staan u graag te woord.”

Bekijk hier het filmpje over de Welzijnslijn