Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om met Vraagelkaar samen te gaan werken om het gevoel van eenzaamheid in onze gemeente te verminderen. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen vaak het gemis van verbondenheid met anderen. In Ooststellingwerf voelt meer dan 40% van in de inwoners zich matig tot sterk eenzaam.

Vriendschap en betekenis

Vraagelkaar geeft mensen een zetje in de rug bij het maken van vriendschap en helpt bij het vinden van de juiste match. Deze match kan gemaakt worden tijdens bijvoorbeeld de Vraagelkaar Cafés. Dat zijn ontmoetingsbijeenkomsten met tal van activiteiten waarbij een profiel wordt opgesteld van een persoon aan de hand van vragen. De centrale vraag is altijd: ‘Wat vind je leuk om te doen?’ Wethouder Esther Verhagen: “Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen zich eenzaam voelen en de behoefte hebben aan sociale contacten. Het is prachtig dat zo’n initiatief als Vraagelkaar ervoor kan gaan zorgen dat de bewoners van Ooststellingwerf heel laagdrempelig elkaar ontmoeten en vriendschappen kunnen sluiten”.

Try-out van Vraagelkaar

Op donderdag 3 oktober was er een try-out in het gemeentehuis. Oprichter van Vraagelkaar, Janet Turkstra, gaf een lezing over het geluksmodel voor vriendschap en betekenis. Zij vertelde onder andere dat Vraagelkaar ervoor zorgt dat inwoners ondersteuning aan elkaar kunnen bieden en hun sociale netwerk kunnen uitbreiden. Vraagelkaar organiseert evenementen waarbij gelijkwaardige mensen in gesprek kunnen gaan met elkaar. Ook via hun website (www.vraagelkaar.nl ) kunnen buurtgenoten elkaar vinden om iets te ondernemen: gezellig samen wandelen, fietsen of een keertje naar de bioscoop of het theater gaan. Het hogere doel van Vraagelkaar is om eenzaamheid te voorkomen en de zelfredzaamheid van inwoners te bevorderen.

Structureel verbinden

Wethouder Esther Verhagen gaf aan dat meedoen in onze samenleving mensen gezonder en gelukkiger maakt. “Als je je partner of een vriend verliest, dan helpt het om mensen om je heen te hebben”, zei Verhagen. Ze vertelde dat Ooststellingwerf al veel doet om mensen met elkaar in contact te brengen, zoals kookclubs, jongerenavonden en laagdrempelige dagbesteding. Vraagelkaar sluit daar volgens Verhagen mooi op aan: “Het is mooi om mensen structureel met elkaar te verbinden door interesses te koppelen. Dat Vraagelkaar op straat actief is, maakt het heel toegankelijk en laagdrempelig.”