Landgoed Boschhoeve in Nijeberkoop maakt een bijzondere ontwikkeling door. Van landbouwgrond wordt natuur gemaakt en in de natuur gaat voedsel geproduceerd worden. Dit met behulp van allerlei soort boerderijdieren. Drijvende kracht achter het project zijn Richard van Pelt en Mariska Slot. Ze hebben beiden een grote passie voor veeteelt en natuur. Met hun onderneming Boeren in het Bos laten ze zien dat deze liefdes heel goed samengaan. De gemeente Ooststellingwerf en de provincie Fryslân ondersteunen de ontwikkelingen.

 

“Je kunt vee heel goed natuurlijk houden. Een prima alternatief voor de huidige veeteelt” steekt Mariska van wal. Vier jaar geleden leerde ze Richard kennen. Hij was meer dan vijftien jaar rechercheur bij de politie en zij jarenlang zelfstandig projectmanager. Hun hart lag altijd al bij de dieren en de natuur. “Allebei hadden we het gevoel dat veehouderij echt anders moet kunnen”, vertelt Mariska.

Goed te combineren

Zowel zakelijk als privé sloeg de vonk over. Niet veel later werd Boeren in het Bos geboren. Ze laten hiermee zien dat het runnen van een boerderij heel goed te combineren valt met het behoud van natuur. “In de natuur kun je zelfs prima voedsel produceren. En de dieren helpen ons hierbij” vertelt Mariska enthousiast. Volgens de onderneemster kan Boeren in het Bos vergeleken worden met een boerenbedrijf zoals dat vroeger gerund werd. “Ook wij hebben varkens, koeien, kippen, ganzen en schapen. Allemaal supernuttige dieren.”

Het tweetal onderzoekt hoe ze de dieren zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Zo voeren de runderen en schapen ‘maaiwerkzaamheden’ uit en ploegen de varkens het land om. “Ons streven is om zo min mogelijk machines te gebruiken.”

Scheiding verdwijnt

Het levert een bijzonder beeld op. Zo lopen er in het bos, behorend bij landgoed Boschhoeve, koeien en varkens vrij rond. “De scherpe scheiding tussen weide, akkers en bos laten we langzaam verdwijnen. Hierdoor ontstaat nog meer biodiversiteit” legt Mariska uit, “En dat alles zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of andere niet-natuurlijke middelen.”

Naast de opbrengst uit vlees wil het duo ook fruit, groenten en noten op een natuurlijk manier produceren. Hierop is het initiatief BOERbossen gestart. Doel is om toekomstige houtproductiebossen multifunctioneel te maken door er voedsel te produceren voor mens en dier.

Voedselbos

Inmiddels is met behulp van subsidie vanuit de provincie Fryslân een eerste voedselbos in Elsloo gerealiseerd. Ondersteuning vanuit het Biobased Economy-programma van de gemeente Ooststellingwerf heeft er toe geleid dat de ontwikkeling van dit voedselbos enorm is versneld. “Het heeft ons onder andere de mogelijkheid gegeven om het Louis Bolk Instituut onderzoek te laten doen naar het verdienmodel. Daarnaast konden we hulp inschakelen voor het uitdunnen van het stuk bos. We hebben er nu al meer dan drieduizend planten staan. Dat is fantastisch, want hoe eerder we konden planten, hoe eerder we kunnen gaan oogsten. We zijn dan ook erg blij dat we met ons bedrijf in Ooststellingwerf  terecht zijn gekomen. Duurzaamheid is in deze gemeente een belangrijk item en dat past goed bij wat wij doen.”

Inspiratiebron

Door op het bedrijf allerlei voorbeelden te ontwikkelen, zoals het Voedselbos, een agroforestry-project en het op een natuurlijke manier inzetten van dieren, hopen Richard en Mariska een voorbeeld voor anderen te zijn. “We verzorgen onder andere cursussen en rondleidingen op het landgoed. We hebben al een heleboel boeren, en mensen die dit in de achtertuin willen doen, kunnen helpen om iets voor zichzelf te starten. Puur door als inspiratiebron te dienen. Die rol willen we dan ook zeker in de toekomst blijven vervullen. We willen graag laten zien hoe het ook anders kan.”