Wat vinden inwoners van Ooststellingwerf belangrijk op het gebied van samenleven? Dorpsgesprekken leverden de gemeente veel informatie op. Er kwamen vijftien onderwerpen naar voren die de inwoners belangrijk vinden. Deze zijn samen met verenigingen, ondernemers, organisaties, vrijwilligers en de gemeente verwerkt tot doe-agenda’s. De eerste vijf doe-agenda’s worden nu uitgevoerd. In dit artikel staat de doe-agenda ‘Kwetsbare jonge inwoners en ouders’ centraal. Onder andere Hendrik Jan Olijve werkte mee aan de totstandkoming van deze doe-agenda. Hij is lid van de Adviesraad Sociaal Domein en was jarenlang werkzaam in de jeugdhulpverlening. Mandy Kleefstra is verbonden aan het huidige Gebiedsteam en houdt zich bezig met verschillende actiepunten uit de doe-agenda. Het gezamenlijk doel van deze doe-agenda: zo snel mogelijk problemen signaleren, zodat er tijdig een passende oplossing komt.

Ooststellingwerf heeft relatief veel jonge inwoners met psychische en/of sociaal-maatschappelijke problemen. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met schulden, huiselijke geweld, verslaving in combinatie met opvoedvragen of een beperking. De doe-agenda ‘Kwetsbare jonge inwoners en ouders’ is specifiek gericht op deze doelgroep. In het bijzonder is er aandacht voor het vroegtijdig signaleren van problemen. „Wat je vraag of probleem ook is, wij staan voor je klaar”, benadrukt Mandy Kleefstra van het Gebiedsteam.

Het Gebiedsteam zet zich onder andere in voor kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar oud. Door de gemeente wordt onder andere fors ingezet op het vroegtijdig signaleren van problemen. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van een kind van 0-7 jaar oud kan Integrale vroeghulp ingezet worden. Mandy is hier vanuit het Gebiedsteam voor de regio Ooststellingwerf als casemanager bij betrokken. Er wordt samengewerkt met diverse deskundigen.

Ouders kunnen bij het Gebiedsteam terecht met alle vragen rondom opgroeien en opvoeden. Ook kan school of de GGD een aanmelding bij het Gebiedsteam doen indien ouders hiervoor toestemming geven. „Vanuit het Gebiedsteam wordt de ontwikkeling van het kind breed in kaart gebracht. Vervolgens bekijken we welke hulp het best passend is. Als er sprake is van stress binnen een gezin, dan vraagt dat om een andere aanpak dan wanneer er bij een kindje bijvoorbeeld autisme wordt geconstateerd.”

Wat het probleem ook is, in alle gevallen staat het Gebiedsteam zowel voor de kinderen als de ouders klaar. „Problemen pakken we echt samen aan”, benadrukt Mandy. „We gaan dus niet boven de ouders staan en met een belerende vinger wijzen, maar juist naast de ouders staan. Vaak kunnen we de problemen samen oplossen. Is de zorgvraag complexer of is er een bepaalde specialisatie nodig, dan verwijzen wij naar een passende zorgaanbieder of instantie die deze hulp kan leveren. We leveren dus echt maatwerk en hebben alle kennis en kunde in huis om iedereen goed te kunnen helpen.”

Buurtnetwerk

In Ooststellingwerf komt helaas huiselijk geweld en kindermishandeling relatief veel voor. „Een goed buurtnetwerk kan bij een probleem als huiselijk geweld een positieve rol spelen”, aldus Hendrik Jan Olijve van de Adviesraad Sociaal Domein. In de loop der jaren zijn dergelijke buurtnetwerken, met daarin onder andere een wijkverpleegkundige, buurtagent en sociaal werkers, verdwenen. Hendrik Jan, die zo’n 35 jaar ervaring heeft in de jeugdhulpverlening, pleit daarom voor het opnieuw opzetten van buurtnetwerken rondom kwetsbare jonge inwoners en ouders. „Op deze manier kom je weer dichtbij de inwoners te staan, waardoor problemen sneller gesignaleerd worden.” Gezien het belang van deze laagdrempelige voorziening, wordt in Ooststellingwerf opnieuw begonnen met het opzetten van buurtnetwerken.

Dat er in de gemeente al veel wel goed gaat op het gebied van kwetsbare jonge inwoners en ouders, wordt door de Adviesraad onderstreept. „Dat beleid moeten we dus intensiveren”, aldus Hendrik Jan. „Maar het is ook goed om naar de verbeterpunten te kijken.” Zo vindt hij het van groot belang dat jongeren die in de problemen zitten, ook na hun achttiende verjaardag gebruik moeten kunnen blijven maken van jeugdhulpverlening.

Meer weten over deze doe-agenda? Kijk op www.ooststellingwerf.nl/visie-samenleven. „En nogmaals, neem bij vragen of problemen gewoon contact met het Gebiedsteam op”, aldus Mandy. Tel: 0516-820100.