In onze gemeente gebeurt er veel, ook tijdens de coronacrisis. Op deze pagina staat een overzicht van activiteiten die zijn ontstaan in de coronacrisis.

Wil jij ook iets doen?

Wil jij ook graag iets doen voor anderen? Via www.vraagelkaar.nl/corona kun je aangeven hoe je ouderen en kwetsbare mensen in jouw omgeving wat steun wilt bieden: bijvoorbeeld een boodschapje aan de deur hangen, een luisterend oor bieden door gezellig berichtjes uit te wisselen of met iemand bellen. Je kunt hulp aanbieden, maar ook contact zoeken of hulp vragen.

Bekijk hier het hele artikel over Vraagelkaar 

Welzijnslijn Scala

Stichting Scala heeft een Welzijnslijn open voor mensen in Ooststellingwerf die even een praatje willen maken of hun zorgen willen uiten. Heeft u een vraag, wilt u gewoon een praatje maken of maakt u zich zorgen? Bel op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 16.00 uur naar telefoonnummer: 0516 567220.

 

Bekijk hier het hele artikel

Gezamenlijke gratis bezorgservice

Ondernemers in Oosterwolde hebben een gratis bezorgdienst opgezet voor mensen die door het coronavirus niet meer naar de winkels kunnen komen. De deelnemende ondernemers zijn via telefoon, whatsapp, mail of sociale media te bereiken. Overleg wat er nodig is en plaats de bestelling. Voor 16.00 uur besteld, is dezelfde dag nog in huis. Deze bezorgservice wordt met medewerking van Personenvervoer Kort gratis aangeboden in een straal van zo’n 10 kilometer rondom Oosterwolde. 

Kijk op beleefoosterwolde.nl voor meer informatie.

Bekijk hier het hele artikel

Thuis fit blijven

Buurtsport Ooststellingwerf maakt filmpjes hoe je thuis fit kan blijven. Laat u inspireren via:

Bekijk hier het hele artikel

Stichting Kunstwerf

Wat zijn de plannen van Stichting Kunstwerf voor de komende tijd?

Badmintonclub Oosterwolde

De jeugd van Badmintonclub Oosterwolde is blij. Want ze mogen gebruik maken van de tennisbanen van tennisclub Oosterwolde. Daardoor kunnen ze samen buiten sporten.

Voedselbank

Door de coronacrisis is er ook voor de voedselbanken veel veranderd. Tot grote opluchting van zo’n veertig huishoudens is de Voedselbank Ooststellingwerf in ieder geval nog geopend, maar het aanbod wordt minder. Er is met name een tekort ontstaan aan zuivel, verse groente en fruit. De voedselbank hoopt met steun van alle Ooststellingwervers door te kunnen draaien.

Lees hier het hele artikel

Ontwikkeling voor kinderen materiaal

Scala biedt materiaal aan waarmee u uw kind spelenderwijs kunt voorbereiden op het lezen en schrijven in groep 3 en 4. Dit heet het Opstap project. Lees meer over het Opstap project.

Statushouders

(Oudere) statushouders kunnen met hun vragen terecht bij Maurice Caron.

Telefoonnummer: 06 – 290 898 88

E-mail: mcaron@scala-welzijn.nl

Praktische ondersteuning

Dorpsbelang Donkerbroek, Plaatselijk Belang Haule, PKN Donkerbroek-Haule, sv Donkerbroek en vele dorpsgenoten slaan de handen in één om, daar waar nodig, hulp te bieden aan mensen die in de knel komen tijdens de corona epidemie. Het gaat hierbij om praktische ondersteuning en menselijkheid naar elkaar, niet om medische zorg of andere specialistische taken.
Heb je hulp nodig of wil je dit juist bieden? Neem contact op met dorpsbelang@donkerbroek.nlpbhaule@outlook.com of ga naar de facebookpagina van Dorpsbelang Donkerbroek.

Het onderwijs is weer van start gegaan

“Fijn dat de leerlingen er weer zijn”, zegt Sonja van der Wijk, directeur-bestuurder van het Stellingwerf College, opgelucht. Elf weken lang was de scholengemeenschap in Oosterwolde gesloten. Enkel eindexamenleerlingen waren welkom om hun laatste toetsen te maken. Sinds 2 juni mag iedereen weer naar school, zij het in kleinere groepen en met allerlei strenge maatregelen.

“Ik vind dat de leerlingen absoluut een compliment verdienen”, vertelt Van der Wijk een week na de heropening. “Ik had veel meer problemen verwacht, maar over het algemeen houdt iedereen zich keurig aan alle afspraken en maatregelen.”

De school heeft zich goed voorbereid op de terugkomst van alle leerlingen. Zo staat overal desinfectiemateriaal. De leerlingen komen in halve groepen naar school en volgen een 40-minuten rooster. Als ze binnenkomen, moeten ze direct door naar het lokaal, de handen desinfecteren en hun tafel schoonmaken. De leraren wisselen van lokaal in plaats van de leerlingen. Pauzes worden ook in het lokaal gehouden.

De docenten zitten op flinke afstand van de leerlingen en indien gewenst kan er door de leerkrachten nog extra gebruik worden gemaakt van een spatscherm of mondkapje. De deuren van de lokalen blijven allemaal open staan. “Ook hebben we looproutes ingericht. Leerlingen komen in het midden van de gebouwen binnen en gaan er aan de zijkanten weer uit. Wat dat betreft hebben we gelukkig een ideaal schoolgebouw met ruim dertig in- en uitgangen. Die benutten we nu ook allemaal.”

De leerlingen zijn over het algemeen blij om weer naar school te mogen. “Het is wel gek om weer naar school te gaan, maar wel beter dan thuiszitten”, zegt Marleen de Ruiter uit Oldeberkoop. “Thuis was er veel chaos om me heen. Concentreren op je schoolwerk was daardoor lastig.” Haar klasgenoot Melanie Meulenbelt uit Haulerwijk heeft vooral ook haar klasgenoten en vrienden gemist. “Dus ik ben blij dat ik weer naar school mag.”

De elf weken dat de kinderen thuis hebben gezeten, kregen ze online onderwijs. Enkel eindexamenkandidaten mochten naar school komen om hun programma af te kunnen ronden. “Bijna iedereen is geslaagd”, zegt Van der Wijk tevreden. “Het slagingspercentage is dit jaar bijzonder hoog en dat zien we ook bij andere scholen. Normaal zakt hier zo’n 8%, we komen nu op een slagingspercentage van 99% uit.”

Bekijk hier het filmpje 'Het onderwijs is weer van start gegaan'

Regionale initiatieven

Extra steun uit Iepen Mienskipsfûns voor kleine initiatieven

De provincie Fryslân stelt extra geld beschikbaar voor kleine eenzaamheids- en leefbaarheidsinitiatieven. Het geld is bedoeld voor kleine maatschappelijke initiatieven in Fryslân, die de leefbaarheid in wijk, dorp of stad tijdens de coronacrisis vergroten. Voorbeelden van kleine initiatieven zijn het uitdelen van tulpen aan inwoners of muziek maken in de tuin van verzorgingshuizen.

Per initiatief is maximaal € 500,- beschikbaar. Op 21 april a.s. stelt Gedeputeerde Staten deze extra regeling vast. Kort daarop kunnen initiatiefnemers het aanvraagformulier invullen. Meer informatie leest u op[ de website van de provincie Fryslân.