Woensdag 22 januari om 16.30 uur onthulde wethouder Esther Verhagen het Holocaustmonument Het Levenslicht bij het gemeentehuis in Oosterwolde. Tijdens de onthulling konden de aanwezigen een herdenkingssteentje bij het monument plaatsen. Er liggen in totaal 600 stenen bij Het Levenslicht in Ooststellingwerf.

Het Levenslicht

Om de paar seconden lichten de stenen op en doven ze weer. Dit kan gezien worden als een ademhaling van licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Het monument is geplaatst in de publiekshal van het gemeentehuis en kan bezichtigd worden tot en met 4 februari 2020, op werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur. “Ik heb de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt en steeds meer mensen in onze samenleving hebben de oorlog niet meegemaakt.  Wij zijn opgegroeid in vrede en  veiligheid en daarom is het zo belangrijk dat we stilstaan bij het verleden, het erkennen en beseffen dat iets wat kostbaar is , vrede en veiligheid ,  tevens zo kwetsbaar is ” aldus wethouder Esther Verhagen, die als eerste een steen bij het monument voegde. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Rotterdam

Op donderdagavond 16 januari is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen eenmalig gepresenteerd in Rotterdam. De 104.000 stenen zijn gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. Na de presentatie in Rotterdam, zijn de stenen verdeeld over de 170 deelnemende gemeenten, waaronder Ooststellingwerf.