Gladheidsbestrijding en strooiroutes

Gladheidsbestrijding en strooiroutes

De gemeente strooit als er gladheid wordt voorspeld. Dit wordt dan gedaan op belangrijke wegen en fietspaden. Er wordt preventief gestrooid, dat betekent dat er een laagje zout en pekel op het wegdek komt voordat er gladheid ontstaat. Toch moet je met winters weer altijd rekening houden met gladheid, ook op gestrooide wegen.

Routes

Er zijn verschillende soorten strooiroutes: A-routes, B-routes en Rest-routes. Bekijk onderaan deze pagina de routes per dorp.

A-routes

Worden preventief gestrooid als er gladheid wordt verwacht.

B-routes

Wordt er blijvende gladheid voorspeld dan worden ook de B-routes aangepakt. Dit gebeurt echter alleen binnen de normale werktijden, en pas als gladheid op de A-routes voldoende is bestreden.

Rest-routes

De rest-routes liggen buiten de bebouwde kom en in de wijken en buurten binnen de bebouwde kom. Op de rest-routes wordt alleen op verzoek gestrooid, en dan uitsluitend in bijzondere gevallen. Een verzoek om te strooien kan bijvoorbeeld als de bevoorrading en afvoer van bedrijven dreigt te stagneren of bij aanzienlijke duinvorming door sneeuwval. Ook in het geval van bijzondere omstandigheden in verband met (ernstige) ziekte kunt u op de gemeente rekenen.

Voetpaden

We kunnen niet alles sneeuw- en ijsvrij houden. Natuurlijk is het fijn als voetpaden gestrooid worden, maar we gaan ervan uit dat iedereen dat zelf voor eigen deur doet. En mocht uw buurvrouw of buurman niet in staat zijn dit te kunnen doen, hopen we dat u dat wil doen. Wij, en velen met ons, zijn u dan zeker dankbaar.

Tips om met een minimale hoeveelheid strooizout een maximaal resultaat te behalen:

  • Strooi niet te veel zout. Dat is niet nodig voor een optimale werking van het dooimiddel en is ook niet goed voor het milieu.
  • Verwijder bij sneeuwval eerst de sneeuw en strooi dan pas met zout. Wanneer het zout namelijk op de sneeuw wordt gestrooid, smelt de bovenste laag en het daardoor ontstane waterlaagje zal bevriezen, wat weer gladheid veroorzaakt.
  • In geval van ijzel is het beste resultaat te bereiken door een laagje zout te strooien voordat de neerslag valt.
Gladheidbestrijding Provincie Fryslân

Onder normale winterse omstandigheden wordt op alle provinciale wegen (dit zijn in onze gemeente de wegen met een N nummer) preventief gestrooid. Bij extreme weersomstandigheden worden eerst de hoofdwegen sneeuwvrij gemaakt en gestrooid en vervolgens de lokale wegen. De provincie Fryslân hanteert de methode 'nat strooien', waarbij het zout, voordat het op de weg wordt gestrooid, licht bevochtigd wordt. Het zout hecht hierdoor beter aan de weg en de dooiende werking wordt versneld. Zout heeft wel wat tijd nodig om in te werken. Voorzichtigheid op de winterse wegen blijft dus geboden

Actuele informatie over verkeer en vervoer vindt u op de website van de Provincie Fryslân.


 

Contact

Openingstijden


Gemeentehuis Ooststellingwerf
't Oost 11
8431 LE Oosterwolde

Telefonisch contact met de gemeente via 14 051614 0516 (geen netnummer)

Buitenland: 0031 516 566 222

gemeente@ooststellingwerf.nl

WhatsApp: 06 83044545

Het is niet mogelijk om naar het WhatsApp-nummer te bellen of een sms te sturen.

Tip voor de website


 

Snel naar