Uitnodiging bijeenkomst op 21 november, 19.30 uur, Biosintrum

De afgelopen weken heeft de gemeente van diverse ondernemers gehoord dat er problemen zijn met betrekking tot de realisatie van hun plannen om zonnepanelen aan te brengen. Het terugleveren van stroom die niet voor eigen gebruik nodig is, levert problemen op of is zelfs soms onmogelijk. Daarom nodigen wij u van harte uit om op 21 november vanaf 19.30 uur samen met ons in gesprek te gaan met netwerkbeheerder Liander.

Teruglevering

Volgens netbeheerder Liander is er in een aantal delen van Friesland geen capaciteit meer beschikbaar voor teruglevering van elektrische energie door nieuwe zonne initiatieven of windmolens. Naast capaciteitsknelpunten is er in Friesland ook veel sprake van spanningsknelpunten in het middenspanningsnet. In Friesland zijn er op dit moment, in onder andere het gebied rondom Oosterwolde (hoofdverdeelstation Oosterwolde), onderzoeken naar de capaciteit van het net en de mogelijkheden van teruglevering aan het net.

Tekst en uitleg van Liander

Als gemeente hebben wij bij Liander onze zorgen hierover uitgesproken. Liander heeft begrip voor onze zorgen en de onrust die hierdoor ontstaat. Zij willen graag tekst en uitleg geven over de problemen. En ze willen ook helpen en meedenken over innovatieve oplossingen en/of alternatieven. Daarom organiseert de gemeente een bijeenkomst om hierover samen met onder andere Oeds Kuipers, Relatiemanager van Liander, in gesprek te gaan.

Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn:

 • Donderdag 21 november 2019
 • 19.30 – 21.00 uur
 • Biosintrum
  Ecomunitypark 5
  Oosterwolde

Aanmelden

We horen graag van u of u bij deze bijeenkomst aanwezig bent. Aanmelden kan door te mailen met Piet Plantenga, bedrijvencontactfunctionaris gemeente Ooststellingwerf via p.plantenga@ooststellingwerf.nl.

Duurzaamheid voor inwoners

Inwoners die zonnepanelen op het dak van hun huis hebben geplaatst ondervinden geen hinder van deze problemen bij Liander. Er is met huisaansluitingen rekening gehouden in de netwerkcapaciteit van Liander. Deze aansluitingen hebben een relatief kleine belasting op het netwerk, en zullen geen hinder ondervinden van de problemen rondom de netwerkcapaciteit. 

Meer informatie

Heeft u vragen over deze bijeenkomst? Dan kunt u contact opnemen met  Piet Plantenga of Jan Gropstra:

 • Piet Plantenga
  Bedrijven-contactfunctionaris
  p.plantenga@ooststellingwerf.nl
  (0516) 56 62 40
 • Jan Gropstra
  Beleidsmedewerker Milieu
  j.gropstra@ooststellingwerf.nl
  (0516) 56 63 36

U heeft hier ook over kunnen lezen in de extra ondernemersnieuwsbrief in november