Lees hier de nieuwsbrief van Omrin omtrent het coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld al weken in zijn greep. Het kabinet kondigde op zondag 15 maart aan dat het land gedeeltelijk op slot gaat. Vitale processen, waaronder het vervoer van afval en vuilnis, gaan wel door. Omrin neemt de situatie rondom het coronavirus uiterst serieus. De gezondheid van onze medewerkers en bezoekers en het kunnen blijven uitvoeren van onze taken hebben de hoogste prioriteit. Dit is belangrijk voor de volksgezondheid en milieuhygiëne op straat.

Wij zullen dan ook gewoon het afval blijven ophalen, huishoudelijk en bedrijfsafval. Maar niet alles gaat door, of in aangepaste vorm. We hebben daarom sinds maandag een speciale liveblog www.omrin.nl/coronavirus online gezet om iedereen centraal op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen voor wat betreft de afvalinzameling, openingstijden, evenementen en meer.

Een aantal zaken op een rij:

Bedrijfsprocessen Omrin

Ons primaire proces van afval inzamelen (door Inzameling & Reiniging en Omrin Bedrijfsafval) en afval verwerken (op Ecopark De Wierde en REC) gaat ‘gewoon’ door. We hebben naar aanleiding van de richtlijnen van de overheid en het RIVM extra maatregelen getroffen rondom de verschillende bedrijfsprocessen. Daar waar mogelijk wordt bijvoorbeeld thuisgewerkt, extra maatregelen rondom persoonlijke hygiëne zijn getroffen en we vermijden gezamenlijke ruimtes (o.a. kantines gesloten) en overlegvormen met meerdere personen (door o.a. conference calls).

Inzameling

We zamelen het afval volgens de planning in de afvalkalender gewoon in. Onze chauffeurs en inzamelaars hebben extra richtlijnen tav o.a. minimale afstand en beschermende maatregelen (o.a. hygiëne).

Milieustraten

Wegens de extra drukte op de milieustraten, die zowel bij ons als ook landelijk gemerkt wordt, hebben we een persbericht gestuurd (zie bijlage). Via website en social media doen we een dringend beroep op ‘kom alleen als het noodzakelijkerwijze echt niet anders kan’. Op de milieustraten hebben we extra maatregelen getroffen (o.a. in lijn met andere milieustraten in het land een maximaal aantal (van vijf) auto’s op het bordes, minimaal 1,5 meter afstand en betalen met pin).

Estafette

De meeste locaties van onze Estafette Recyclewinkels zijn dicht, vanwege onvoldoende vaste bezetting en het logischerwijze ontbreken van vrijwilligers. Dat geldt ook voor de inbreng (op de milieustraten is een mogelijkheid voor het inleveren van herbruikbare goederen, maar dit wordt vanwege de extra drukte niet gestimuleerd).

Himmelwike

Zolang de deelnemende scholen zijn gesloten, is de jaarlijkse Himmelwike tot nader orde afgelast. Maar schoolkinderen die nu thuis zitten hoeven zich niet te vervelen! We hebben een speciale online Himmelwike georganiseerd via www.himmelwike.nl , zodat iedereen de omgeving schoon kan maken en houden!

Nuttige links

Via de overheid en brancheorganisaties wordt de situatie

Rijksoverheid / RIVM: https://www.rivm.nl/

NVRD: https://www.nvrd.nl/home

Vereniging Afvalbedrijven (VA): https://www.verenigingafvalbedrijven.nl/

Alle actuele zaken staan dus op onze liveblog www.omrin.nl/coronavirus. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw gebruikelijke contactpersoon binnen Omrin.