De gemeente Ooststellingwerf herdenkt samen met andere gemeenten eind januari de Holocaustslachtoffers, omdat het 27 januari 1945 concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Op woensdag 22 januari om 16.30 uur onthult wethouder Esther Verhagen het Holocaustmonument Het Levenslicht bij het gemeentehuis in Oosterwolde. Het monument zal geplaatst worden voor het gemeentehuis en kan bezichtigd worden tot en met 4 februari 2020.

Vrijheid

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. We vieren dit jaar dat wij 75 jaar in vrijheid mogen leven in Nederland. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti. Velen van hen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Ook zij waren plaatsgenoten of buren van Ooststellingwervers. In meer dan 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden, wordt eind januari het monument onthuld. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten.

Het Levenslicht

Om mensen lokaal te betrekken bij ons oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen: Het Levenslicht. Dit bijzondere monument  is  ontworpen door Daan Roosegaarde. Inspiratie voor het kunstwerk zijn de stenen die in herdenkingscultuur van de Joden, Sinti en Roma als belangrijk gezien worden. In het donker lichten de stenen op. De oplichting van de stenen kan gezien worden als een ‘ademhaling’, waarmee benadrukt wordt dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

U bent van harte welkom

Iedereen is welkom tijdens de onthulling van het monument:

Locatie:                Voor het gemeentehuis
                               ’t Oost 11 in Oosterwolde
Datum:                22 januari

Tijdstip:               16.30 uur

Iedereen die niet bij de onthulling aanwezig kan zijn, kan het monument tot en met 4 februari 2020 bezichtigen, op werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur voor het gemeentehuis.