Met 536 bezoeken is de derde editie van de Open Monumentendag Ooststellingwerf zeer goed bezocht. De 19 deelnemende monumenten lagen verspreid over acht Ooststellingwerfse dorpen. Wethouder Fimke Hijlkema:  “Geweldig dat zo veel monumenteigenaren hun monument openstellen voor publiek. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk monumenten te bezoeken. Prachtig om te horen hoe elk monument een eigen uniek verhaal heeft.”  

Bezoekers

Het huis met de gevelsteen ‘Tjioemboeloeit’ in Appelscha en de Friese Hallenboerderij van de 96 jarige Jaap Maasdam in Oldeberkoop trokken beide de meeste bezoekers. Zij ontvingen 70 geïnteresseerden. Ook de Trefkerk in Appelscha deed als nieuwkomer ook goed mee met 63 bezoekers. Alle bezoeken van alle monumenten bij elkaar opgeteld komt neer op 536 bezoeken. Hier zitten waarschijnlijk dubbelingen tussen, omdat sommige bezoekers meerdere monumenten hebben bezocht. Vorig jaar trok het evenement ruim 700 bezoeken. Dat was echter over twee dagen, dit jaar was de Open Monumentendag in Ooststellingwerf alleen op zondag 15 september. 

Binnen en buiten Ooststellingwerf

Ook dit jaar trok de Open Monumentendag zowel inwoners van Ooststellingwerf, als bezoekers van buiten de gemeente. “Veel campinggasten namen een kijkje bij de Open Monumentendag. Daarnaast zijn er onder de bezoekers ook mensen die jaarlijks een andere locatie uitkiezen om de Open Monumentendag te bekijken, en dit jaar voor Ooststellingwerf hebben gekozen. En tot slot de inwoners van de gemeente, die een kijkje nemen bij een van de monumenten bij hun in de buurt’, licht projectleider Gjilke Dros toe.  

Organisatie

De Open Monumentendagen werden georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met de monumenteneigenaren, monumentambassadeurs en vrijwilligers.