Sinds de leeftijdsgrens voor het verstrekken en in bezit zijn van alcohol verhoogd is naar 18 jaar, is de gemeente verplicht om een preventie- en handhavingsplan alcohol vast te stellen. Het college van B&W van de gemeente Ooststellingwerf stelt daarom de gemeenteraad voor om het preventie- en handhavingsplan alcohol en middelen 2021-2024 vast te stellen. Met het plan wil de gemeente het alcoholgebruik onder jongeren verminderen. Voor het uitvoeren van dit plan krijgt de gemeente extra geld vanuit het Rijk.

Het alcoholgebruik van jongeren is afgenomen de laatste tien jaar

Het percentage jongeren in Ooststellingwerf dat alcohol gebruikt is sinds 2012 gedaald van 60% naar 41%. Maar 34% van de jeugd gaf in 2019 nog aan aangeschoten en/ of dronken te zijn geweest. Met dit nieuwe plan wordt alcoholpreventie, regelgeving en handhaving in verbinding met elkaar uitgevoerd. De gemeente wil het alcoholgebruik onder 18-jarigen terugdringen met preventie-activiteiten die samenhangen met opvoeding en onderwijs en via maatregelen voor (sport)verenigingen, die hen helpen bij hun alcoholbeleid.

Verantwoordelijkheid

De gemeente zet in op het aanspreken van jongeren én hun ouders op hun eigen verantwoordelijkheid. Zo zijn ouders en/of keeteigenaren verantwoordelijk voor wat er zich in en rondom een keet afspeelt. Ouders krijgen hulp, opvoedtips en handvatten voor het goede voorbeeld geven bij het tegengaan van alcoholgebruik bij jongeren. Jongeren onder de 18 jaar riskeren een boete of een verwijzing naar Bureau Halt als ze alcohol drinken.

Omgeving van belang 

In 2021 wil de gemeente samen met onder andere de politie, jongerenwerk en maatschappelijk werkers kijken waar in Ooststellingwerf risicogebieden zijn voor jongeren en hoe ze samen met verschillende partijen deze risico’s zoveel mogelijk weg kunnen nemen. Ook gaat de gemeente onderzoeken of het alcoholgebruik van jongeren omlaag gaat wanneer zij meedoen aan georganiseerde vrijetijdsactiviteiten. Hiervoor krijgt de gemeente subsidie uit het Nationaal Preventie Akkoord.