De overheid legt sinds 2007 producenten verantwoordelijkheid op voor verpakkingsmateriaal. Als gevolg hiervan werden gemeenten verplicht ook kunststof verpakkingen (plastics) te scheiden en te recyclen. Dit kan op twee manieren: door bronscheiding of nascheiding. De gemeente Ooststellingwerf heeft samen met afvalverwerker Omrin gekozen voor de methode van nascheiding. Zo kunt u uw plastic en kunststof verpakkingsafval gewoon in de restafvalcontainer deponeren en hoeft u dit thuis niet apart te bewaren. Omrin haalt dit er achteraf (mechanisch) uit.

Sinds 2010 haalt Omrin in de scheidingsinstallatie(externe link) in Heerenveen al het plastic (kunststof verpakkingsmateriaal) uit het huishoudelijk afval. Het blijkt dat we daarmee gemiddeld veel meer plastic uit het afval halen dan wanneer mensen het vooraf thuis scheiden. In Nederland gebeurt dit nascheiden alleen in Friesland, Limburg en voor een deel in Groningen.

Waarom?

Voor 2010 haalde Omrin metalen apart uit het huishoudelijk afval. Toen de overheid gemeenten verplicht stelde om plastic te recyclen, besloot Omrin de scheidingsinstallatie daarvoor uit te breiden. In 2015 is de installatie nog verder uitgebreid om ook melk- en sappakken uit het afval te scheiden. Het grote voordeel van nascheiding is dat al het afval ‘meedoet’. Bovendien is het puur gemak voor de inwoners van gemeenten waar Omrin het afval ophaalt. Hiervoor zijn geen aparte bakken of zakken nodig.

  1. Al het afval doet mee
  2. Puur gemak voor inwoners

Hoe werkt het?

  • Het kunststof wordt verwijderd met een speciale installatie de het afval ‘scant’. Blaasmondjes met perslucht verwijderen op basis van het scannen de kunststoffen uit het afval. Hoe dat gaat ziet u hier.(externe link)
  • We scheiden hierdoor een mix van vijf soorten kunststof. In Duitsland worden deze verder gesorteerd en verder bewerkt voor hergebruik als grondstof voor nieuwe plastic producten.

Aanvullende informatie

Plastic, blik en drankenkartons kunnen via nascheiding uit het afval worden gehaald en worden hergebruikt als grondstof. Maar dit geldt niet voor andere waardevolle grondstoffen zoals gft, papier, textiel en bijvoorbeeld glas. Helaas worden deze grondstoffen nog veel aangetroffen in de Sortibak met als gevolg dat deze te vervuild zijn om te kunnen hergebruiken. Daarom blijft het thuis sorteren van uw afval zo belangrijk(externe link).

Gooit u deze grondstoffen dus in de juiste containers of breng ze naar de inzamelpunten bij u in de buurt om zoveel mogelijk grondstoffen in de kringloop te kunnen behouden. U sorteert voor en wij doen de rest!

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker