Eikenprocessierups gezien in Ooststellingwerf (31-05-2017)

Eikenprocessierups gezien in Ooststellingwerf (31-05-2017)

RSS
Dit item is verlopen op 05-07-2017.

De eikenprocessierups is op 31 mei 2017 gesignaleerd in onze gemeente. Heeft u deze rups bij u in de omgeving aangetroffen? Vraag dan de gemeente om advies over de bestrijding, hiervoor kunt u het algemene nummer bellen.

Gezondheidsklachten

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten vooroorzaken bij mensen en dieren. Deze klachten komen vooral voor in de periode dat de rups brandharen krijgt, meestal in mei en juni. De brandharen - dit zijn ongeveer 700.000 per rups- dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Wat er dan gebeurt lijkt op een allergische reactie. De reacties kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kunnen de reacties veel sterker zijn. Rechtstreeks contact met de rups is niet nodig om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen.

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op de website van GGD Fryslân en op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit of RIVM.

Melden

Melden kan telefonisch (140516) of via de mail (gemeente@ooststellingwerf.nl). Alvast bedankt!