In steeds meer huishoudens breken spannende tijden aan. (Energie-) armoede treft mensen die het al moeilijk hadden, maar ook nieuwe groepen. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben moeite om elke maand rond te komen.

We ondersteunen inwoners, maatschappelijke instellingen, verenigingen, onderwijs en ondernemers met verschillende maatregelen vanwege de hoge kosten en hoge prijzen.
Bekijk hieronder de verschillende maatregelen. Of bekijk de infographic onderaan de pagina.

Komt u in de problemen door hoge kosten en prijzen? Of kent u iemand die ondersteuning kan gebruiken? Er zijn vanuit de gemeente verschillende regelingen waar u mensen op kunt wijzen of zelf gebruik van kunt maken. Maakt u zich zorgen over uw financiële situatie? Dan staat het Gebiedsteam van de gemeente voor u klaar. U kunt het Gebiedsteam bellen op 0516 - 820100 (op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur) of mail naar GBT@ooststellingwerf.nl.

Geldfit

Gemeente Ooststellingwerf is aangesloten bij Geldfit. Hier kan je terecht voor tips en informatie over geld. Kijk op www.geldfit.nl(externe link) voor onder andere bespaartips en wat te doen bij betalingsproblemen. Of neem contact op met Geldfit via 0800 - 8115 of chat.

Ik wil zelf helpen!

Niet iedereen kent problemen door energiearmoede. Samen met bewoners en de Energiebank Fryslân gaan we daarom acties opzetten om energie voor iedereen betaalbaar te houden of te maken. Hierbij kunt u ook helpen.

Bent u handig en kunt u helpen om energiebesparende maatregelen te installeren? Meld u nu aan via energie@ooststellingwerf.nl.

U kunt ook geld geven aan het noodfonds voor huishoudens in acute nood via NL15 RABO 0318363291 t.n.v. Energiebank. Wilt u dat uw geld lokaal besteedt wordt? Vermeld dan uw woonplaats of Ooststellingwerf bij de overboeking.

10 tips om energie te besparen

  1. Warme voeten. Handen en vooral voeten zijn als eerste koud. Probeer met dikke sloffen, wollen sokken of een warme kruik te voorkomen dat u (extra) kou voelt van de vloer. Hierdoor kan de verwarming langer uit of op een lagere temperatuur.
  2. Laagjes kleding. Het lichaam is als een huis. Wat u niet verliest aan warmte, hoeft u ook niet te verwarmen. Trek verschillende laagjes kleding aan en als u stil zit kan een (wollen) deken een uitkomst zijn. Er zijn ook onesies en snuggies om het comfortabel en gezellig te houden.
  3. Meten = weten. Weten wat u bespaart, is weten wat u verbruikt. Sommige energieleveranciers bieden ook de optie om gedetailleerder het stroomverbruik te tonen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook zelf een slimme meter koppelen aan een (gratis) online tool om dagelijks of per uur het verbruik in te zien. 's Nachts kan het bijvoorbeeld in een oud en/of slecht geïsoleerd huis voordeliger zijn om de verwarming een paar extra graden lager te zetten en 's ochtends uw woning te 'herverwarmen'.
  4. Voorkom tocht. Tocht komt uit naden en kieren in uw huis. Hierdoor komt buitenlucht naar binnen. Het zorgt voor een kil gevoel en een hoge energierekening, want u moet meer stoken. Bovendien kan het op lange termijn slecht zijn voor uw gezondheid. Er zijn veel goede manieren waarop u dit kunt oplossen, met bijvoorbeeld tochtstrips of een brievenbusborstel. Bent u creatief? Maak dan uw eigen tochtstopper van een lap stof, en vul deze met rijst of zitzakvulling.
  5. Houd warmte binnen. Gordijnen zijn een goede isolatie voor je ramen en buitendeuren. Let wel goed op dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen en zo kostbare warmte tegenhouden. Hang ze dus achter de radiatoren of kort ze in. Plak onder de vensterbank en achter de radiator speciale folie.
  6. Verwarm uw huis wanneer het nodig is. Bent u maar kort in de woonkamer voor bijvoorbeeld het ontbijt? Zet de verwarming dan niet hoger. Gaat u op een later moment de deur uit? Zet de verwarming dan een uur voor vertrek al lager. Ook een uur voor vertrek al lager. Ook een uur voor u gaat slapen, kan de verwarming al omlaag. Het duurt even voor het is afgekoeld.
  7. Slim en gezond verwarmen. U kunt tijdens de winter een kleinere kamer als woonkamer inrichten en alleen deze ruimte op een hogere temperatuur verwarmen.
  8. Gratis energie. Als het buiten koud is, maar de zon schijnt op de ramen, zet dan de gordijnen open om uw huis gratis te verwarmen. Is de zon weg? Doe dan de gordijnen dicht om de warmte te bewaren. Ga in de winter vroeg naar bed als dat kan. Tv-kijken of een boek lezen kan ook in bed (of op een tablet). Onder de dekens is het altijd warm en slapen op een frisse en goed geventileerde kamer is juist gezond.
  9. Warm, maar niet thuis. Overdag of 's avonds kunt u er voor kiezen om langer op uw werk of bij buren, vrienden of familie te blijven. Dit kan natuurlijk niet iedereen of altijd. De gemeente onderzoekt mogelijkheden om dorpshuizen of kerken vaker te openen voor een 'warm ontvangst'.
  10. Duurzamer verwarmen. Uw huis op een lagere temperatuur verwarmen is goedkoper en duurzamer. De thermostaat één graadje lager zetten, bespaart 6-7% op je gasverbruik. Niet alleen de verwarming kan lager, maar de temperatuur van je CV-ketel ook. Deze verwarmt uw huis vaak met water van 80-85 graden (comfortstand), maar dit kan je lager instelllen. Zo verwarmt u met minder gas uw huis. Vaak is 60 graden al voldoende.

4x besparen door slim te verwarmen

Gratis energiescan

Wilt u een gratis energiescan van uw woning? Zo'n scan laat zien waar u makkelijk energie kunt besparen. Een energiecoach uit Ooststellingwerf (misschien wel een bekende van u!) komt graag bij u thuis langs en doet samen met u een energiescan van uw woning. U krijgt na afloop een rapport met handige tips en voorstellen om thuis energie te besparen. Wilt u een gratis energiescan? Meld u zich dan aan.

Ik heb een vraag of opmerking. Waar moet ik zijn?

De gemeente heeft een energieteam ingericht met aandacht voor (energie)armoede en verduurzaming. Het energieteam werkt samen met de dorpen aan initiatieven om inwoners warm de winter door te helpen. Wilt u hierbij helpen of heeft u er vragen over? Neem dan contact op via energie@ooststellingwerf.nl of bel naar 14 0516 en vraag naar het energieteam.

Infographic - Maatregelen energielasten en inflatie

Folder - Samen de winter door

Folder - Bespaarchecklist