Inwoners, organisaties en kleine bedrijven uit Zuidoost-Friesland met een goed idee om de samenwerking en leefbaarheid van dorpen en kernen in de regio Zuidoost-Friesland te versterken komen in aanmerking voor een subsidie vanuit het Regiofonds. Dit fonds is onderdeel van de Regiodeal Zuidoost-Friesland(externe link)

Regiofonds zet locomotief Noordwolde op het goede spoor

NOORDWOLDE - Het Regiofonds gaat op 12 september 2022 en 12 januari 2023 weer open. Vanaf dan kunnen mensen uit Zuidoost Friesland hun ideeën inleveren. Directeur Iwan van Nieuwenhoven van het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde is blij dat hij deze subsidie heeft aangevraagd. ,,Sterker nog, zonder het geld uit het Regiofonds was het ons nooit gelukt om de historische locomotief op te knappen. Dit is een opsteker voor de hele regio Zuidoost Friesland.’’

Dat de hele regio profijt heeft van dit project is voor het museum een belangrijke aanleiding geweest om subsidie aan te vragen bij het Regiofonds. Van Nieuwenhoven had eerst een aanvraag gedaan voor het Iepen Mienskip Fûns, maar die was niet toegekend. ,,Peter Algra van Streekwurk wees mij op het Regiofonds en zei dat we met een aantal aanpassingen in het projectplan hier een aanvraag voor konden doen. Dat hebben we gedaan met als gevolg dat we een bijdrage van 50.000 euro kregen. Zonder dat geld hadden we allemaal kleinere potjes moeten aanwenden en ik weet niet of het dan gelukt was om dit project te realiseren. We zijn dan ook blij dat Peter ons op het goede spoor heeft gezet. ’’

Locomotief uit Tweede Wereldoorlog

De oude Engelse locomotief die het vlechtmuseum in Noordwolde twee jaar geleden kreeg van het Oorlogsmuseum in Brabant heeft heel wat teweeg gebracht in het dorp. ,,Het was in eerste instantie moeilijk om in de restanten die over waren een locomotief te herkennen. Het is dan ook een hele klus om de locomotief te renoveren’’, vertelt Iwan van Nieuwenhoven. Toch is de directeur van het vlechtmuseum blij met de locomotief, alleen al vanwege het bijzondere verhaal. Van Nieuwenhoven: ,,Deze trein is ingezet met de invasie in Normandië tijdens D-Day in de Tweede Wereldoorlog. Dus we hebben onze vrijheid mede te danken aan deze locomotief.’’

Terug naar Noordwolde

Na de oorlog kwam deze locomotief in Nederland terecht waar de tram van Oosterwolde naar Steenwijk reed, met Noordwolde als tussenstop. Het is de bedoeling dat de historische locomotief na de restauratie weer midden in het dorp komt te staan, vlakbij het oude tramstation waarin nu een lunchroom is gevestigd. Het oude tramstation is op slechts enkele meters van het Nationaal Vlechtmuseum te vinden. Een link met het museum en de locomotief is er wel degelijk volgens de directeur. ,,Met deze tram werden vroeger rotan meubelen naar het treinstation in Steenwijk vervoerd.’’

Lesbrieven voor scholen

Voor projectadviseur Peter Algra van Streekwurk is het duidelijk dat dit project een meerwaarde biedt voor een groter gebied. ,,De locomotief is niet alleen een trekpleister voor toeristen, ook liefhebbers van treinen en geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog komen erop af’’, stelt Algra. Bovendien worden de bijzondere verhalen over de locomotief door het Dorpsarchief Noordwolde vastgelegd in lesbrieven voor scholen, waaronder de Vensterschool waarvan de kinderen straks uitkijken op de locomotief. ,,Maar ook voor andere basisscholen in deze regio zijn de historische verhalen rondom de locomotief interessant. Vandaar dat dit project ook regionaal gedragen wordt.’’

Aanvraag Regiofonds laagdrempelig

Binnenkort kunnen ook anderen die een idee voor een project hebben - dat zich niet alleen op hun eigen dorp richt - een aanvraag doen. Het Regiofonds maakt onderdeel uit van de Regio Deal in Zuidoost-Friesland (zie kader). Streekwurk is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Regiofonds, dus mensen kunnen met hun plannen bij Streekwurk terecht. Algra: ,,Het valt me op dat mensen het soms nog als een drempel zien om subsidie aan te vragen, terwijl het Regiofonds heel laagdrempelig is. Wel is het belangrijk om op tijd met de aanvraag te beginnen, zodat wij tijd hebben om mensen te helpen met de plannen en de aanvraag.’’

Let op: Voor het Regiofonds zijn dit de laatste twee kansen om een aanvraag te doen. Daarna is de subsidiepot leeg. Klik hier(externe link) voor meer informatie.


Regio Deal Zuidoost Friesland

De Regio Deal geeft een stevige impuls aan Zuidoost Friesland. Met de mienskip slaan we de handen ineen om hun dorpen en het landschap nog sterker te maken. Zo blijft dit unieke gebied een fijne plek om te leven, te werken, te ontmoeten én te bezoeken, nu en in de toekomst. De Regio Deal is een samenwerking van de gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Weststellingwerf, Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân en het Rijk.

Laatste aanvraagperiode

Van 18 september tot en met 5 oktober 2023 wordt het Regiofonds voor de zesde en laatste keer opengesteld. Er is voor deze ronde 182.000 euro beschikbaar. Het fonds is een aanvulling op de dorpenfondsen van de gemeenten. In de Regiodeal is in totaal 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Regiofonds.

Initiatieven

Het fonds is bedoeld voor initiatieven in de gemeenten Heerenveen, Oost- en Weststellingwerf, Opsterland en Smallingerland die samenwerking bevorderen en de regio versterken. Hierbij valt te denken aan grotere initiatieven op het gebied van duurzaamheid, landschap, leefbaarheid, cultuur of recreatie en toerisme die een dorp- of gemeentegrens overstijgen.

Projectbureau Streekwurk Zuidoost-Friesland

Mensen met een idee of die een project willen indienen, worden verzocht om op tijd contact op te nemen met het Streekwurkkantoor in Zuidoost-Friesland. Een projectadviseur bekijkt of het idee in aanmerking komt voor de subsidie en helpt initiatiefnemers bij de aanvraag. Het projectbureau is bereikbaar via: zuidoost@fryslan.frl of telefoonnummer 058-292 52 00.

Aanvraag indienen

Een aanvraag kan worden ingediend via deze website(externe link). Dit kan tot en met 5 oktober 2023. 

Criteria

Om in aanmerking te komen voor subsidie vanuit het Regiofonds, gelden een aantal criteria:

  • het initiatief heeft een relatie met de thema’s en doelen van de Regiodeal;
  • het initiatief draagt bij aan de leefbaarheid van meerdere (kleine) kernen in de regio Zuidoost-Friesland en heeft een regionaal gemeente overstijgend karakter;
  • het initiatief draagt bij aan de versterking van de regio Zuidoost-Friesland;
  • het initiatief is innovatief en/of experimenteel.
  • Het initiatief is realistisch en realiseerbaar binnen 1 jaar na de aanvraag of het jaar daarop.
  • De aanvraag dient plaats te vinden door een stichting, vereniging, 5 individuele personen uit twee of meer dorpen, micro-onderneming of start-up.

Regiodeal Zuidoost-Friesland

De gemeente Heerenveen is namens de regio Zuidoost-Friesland trekker van het Regiofonds. De uitvoering van het fonds verloopt via de provincie Fryslân, zodat kan worden aangesloten bij de werkwijze van het Iepen Mienskipfûns.

Toegekende aanvragen uit eerdere rondes

Al een flink aantal initiatieven zijn mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Regiofonds. Hieronder staan een aantal projecten uitgelicht.

Stroomopwaarts
In het project Stroomopwaarts slaan musea in Zuidoost Friesland de handen ineen. Nieske Ketelaar, directeur van museum Drachten: “Zuid Oost Friesland is een unieke regio met een heel eigen historie en aantrekkingskracht die het verdient om beter ontdekt te worden. We nemen de mensen op verschillende manieren mee naar het gebied. Op een bijzondere wijze laten we zien hoe er toen, nu en straks gewerkt werd en kan worden aan vitale dorpen en sterke economische kernen in een veerkrachtig landschap.”

1 Miljoen Mini Missies (1MMM)
1 Miljoen Mini Missies is een project van stichting Vier. “Het idee achter 1Miljoen Mini Missies is simpel. Ik, alleen, kan niet de hele wereld veranderen. Maar samen met mensen in mijn dorp, wijk of buurt kan ik wel mijn-hele-kleine-stukje- aarde mooier, socialer en duurzamer maken. Wanneer we allemaal met mini missies onze-eigen-plek-op- de-planeet mooier maken, wordt toch de hele wereld mooi!” zegt Gretha Oost, een van de bedenkers van het project.

Cultuurfestival Zuidoost Friesland
Het cultuurfestival Zuidoost-Friesland wordt een cultureel dans en musical festival voor kinderen en Jongeren in de zuidoosthoek van Friesland, waarbij het niet alleen gaat om uitvoerende kunst door amateurs en professionals maar ook kunst educatie, participatie en om professionals en amateurs met elkaar te verbinden. Een cultureel spektakel voor de hele regio.

De kookpot als spiegel van onze cultuur
Van wieg tot graf, tradities zijn als spiegel van onze kookpot. Zoekend naar het verhaal achter onze multiculturele eetgewoonten. Dit gepresenteerd in een congres, een culinaire ontmoetingsplaats voor voedsel minnend Ooststellingwerf. Het doel is verbinding en het in beeld brengen van: tradities en gebruiken in de plaats waar we wonen -gebruiken van wieg tot graf, van voorjaar tot winter en van zaaien tot oogsten.

Op weg naar Bloeizone Zuidoost Friesland
Nu bloeizone Bakkeveen als een succes wordt ervaren zijn er meerdere dorpen in de regio zuidoost Friesland die ook graag een bloeizone willen worden. De gemeente Opsterland heeft de intentie dorpen te ondersteunen om bloeizone te worden en de vrijwilligers van bloeizone krijgen regelmatig verzoeken van dorpen in de regio zuidoost Friesland om hulp bij het ontwikkelen van bloeizones. Zij kunnen bij hen ervaren wat er in Bakkeveen gerealiseerd is en ze kunnen gebruik maken van het netwerk. Bloeizone wordt zoveel mogelijk gerund door vrijwilligers.

Vragen?

Vragen of wil je meer weten over het Regiofonds? Dan kun je contact opnemen met het Streekwurkkantoor in Zuidoost-Friesland via zuidoost@fryslan.frl of bel 058-292 52 00

Foto: Hans Jellema, www.oranjewoudfestival.nl/pers(externe link)