Een wereldprimeur in 2017. Boonstra Transport haalde het nieuws met de aanschaf van de allereerste 100% elektrische vrachtwagen van 44 ton. Wat veel mensen niet weten, is dat al ver voor die tijd en ook zeker daarna, commercieel directeur Willem Boonstra niet stil zat op het gebied van duurzaamheid.

Waarom bent u bewust met duurzaamheid bezig?

“Wij zitten in het transport, een branche die je niet direct associeert met duurzaamheid. Vervoer van A naar B is toch noodzakelijk en dan is het de kunst om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Ik ben mij ervan bewust dat onze diensten voor uitstoot zorgen. Mijn taak is om altijd naar innovatieve mogelijkheden te kijken om goed te compenseren. Zowel in het proces als de uitvoering.”

Waar is het voor jullie mee begonnen?

“De manier waarop onze medewerkers in de vrachtwagens rijden, heeft een enorme impact op de CO2-uitstoot. Onze rijders hebben daarom een chauffeurscoach. Die geeft hen tips om een laag verbruik te stimuleren. Het begint altijd bij mensen en hun gedrag. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in ons team een steentje kan bijdragen aan duurzaamheid.

Welke maatregelen zijn er nog meer genomen?

“Op ons dak liggen 775 zonnepanelen. Daarmee werken we overdag energieneutraal. Voor het verwarmen en koelen gebruiken we luchtwarmtepompen. Door het hele pand hangt ledverlichting met bewegingssensoren. Daardoor is er geen onnodig stroomverlies. En om de cirkel helemaal rond
te maken: ons restmateriaal laten we verwerken we tot nieuw plaatmateriaal.”

Wat is uw beste tip?

“Het verduurzamen van bedrijfspanden is echt een vak apart.
Er komt zoveel bij kijken, je hebt echt specifieke expertise nodig. Hoewel wij jarenlange ervaring hebben in de bouw, vonden wij het inhuren van professionele energieadviseurs op dit gebied echt van grote meerwaarde.”