Lekker weg en duurzaam genieten. Dat kan bij RCN de Roggeberg. Zij zijn trotse bezitter van het keurmerk Green Key. “We waren ons bedrijf al aan het verduurzamen toen Green Key op ons pad kwam. Het behalen van het keurmerk werkt met een puntensysteem. Hier hebben we ons stinkende best voor gedaan en zo het gouden keurmerk behaald”, vertelt parkmanager Hans Nagelvoort trots.

Als ondernemer kun je een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaamheid. De gemeente Ooststellingwerf koerst op een economie waarbij duurzaam omgaan met natuur en milieu centraal staat. Hierin past het ook het verduurzamen van toeristisch-recreatieve bedrijven. RCN Roggeberg is de absolute koploper als het gaat om duurzaamheid in de gemeente Ooststellingwerf.

Starten met verduurzamen

Maar hoe start je dan met het verduurzamen van je bedrijf? “Ondernemers willen vaak wel wat, maar weten niet precies hoe en verwachten dat het duur is. Een horecamedewerker kan al heel simpel starten door het storten van koffiedik in daarvoor bestemde bakken. Dat zijn dingen die bijna niks kosten, maar wel bijdragen”, legt Hans uit. Voormalig parkmanager Mark Vinkenstein vult aan: “Wij zijn begonnen met het vervangen van de standaardlampen voor ledlampen. De aanschaf was dan een kostenpost, maar de besparing hadden we er binnen een jaar al uit. Het mes snijdt aan twee kanten: je verduurzaamt en het levert je geld op. Dat is een stukje bewustwording dat nog meer mag komen.”

Eenvoudig om te omarmen

“Verduurzamen begint met verantwoordelijkheidsgevoel. Je wilt goed bezig zijn en aan de gasten laten zien dat we het uiteindelijk allemaal voor hen doen. Het maakt ons én de gasten blij en daar doen we het voor. Dat maakt het eenvoudig het protocol van Green Key te omarmen. Natuurlijk is het moeilijk te meten of je direct meer klanten trekt met dit keurmerk. Maar ik denk dat de bewuste recreant zich verdiept in waar hij duurzaam kan recreëren en wat wij doen. We krijgen al enthousiaste reacties van gasten op het gouden keurmerk.”

Goede begeleiding vanuit Green Key

En ondernemers die bang zijn dat het behalen van het keurmerk ingewikkeld is, stelt Mark gerust. “Natuurlijk moet je voor het ene punt meer doen dan het andere, maar vanuit Green Key krijg je goede begeleiding. De site geeft goede uitleg en je kunt ze altijd bellen als je iets niet snapt. Een beetje uitzoekwerk is het wel. Daarvoor werken wij samen met studenten. Zij helpen ons hierbij.”

Comfort op nummer één

Er zijn nog genoeg ideeën voor het verder verduurzamen van het bedrijf. Zo start de Roggeberg binnenkort met het bouwen van duurzame vakantiewoningen. “Het steuntje in de rug van Green Key is fijn. Het houdt je scherp. Het maakt je creatief. Natuurlijk zijn we er nog niet. De ‘sky is the limit’. Zodra we merken dat onze gasten of medewerkers ergens last van hebben, vragen we ons af of er andere mogelijkheden zijn. Het comfort van onze gasten staat altijd op nummer één.”, benadrukt Hans. Zijn er nog meer, wat specifiekere of bijzondere voorbeelden te geven?