Het college van B&W van Ooststellingwerf heeft op verzoek van de gemeenteraad vier scenario´s uitgewerkt voor de exploitatie van het Biosintrum op het Ecomunitypark in Oosterwolde. De scenario´s zijn ter informatie aangeboden aan de raad. Later dit jaar neemt de raad een besluit met welk scenario ze verder wil.

Het college van B&W en de Stichting Biosintrum zijn blij dat er zicht is op duidelijkheid over de toekomst van het Biosintrum. Het Biosintrum werd in 2019 geopend op het Ecomunitypark in Oosterwolde. Het doel was dat het na opening zou worden overgedragen aan de Stichting Biosintrum. Dat is nog niet gebeurd en gemeente is nog eigenaar. De Stichting Biosintrum exploiteert op dit moment het gebouw en betaalt sinds 2019 bijna alle gebouwgebonden kosten. De gemeenteraad wil een structurele oplossing en duidelijkheid over de jaarlijkse kosten voor de gemeente en heeft het college de opdracht gegeven te onderzoeken hoe ze het Biosintrum een duurzame en gezonde positie kan geven, met het behoud van de doelstellingen.

Vier scenario´s

De raad gaf het college de opdracht om voor de exploitatie van het Biosintrum vier scenario’s uit te werken.

  • Verkoop aan de Stichting Biosintrum
  • Verhuur aan de Stichting Biosintrum
  • Huurkoop door de Stichting Biosintrum
  • Exploitatie door de gemeente Ooststellingwerf

De uitwerking van de scenario’s staat in de notitie ´Het Biosintrum en haar toekomst´. Er is nog een vijfde scenario aangedragen door een andere partij, verkoop aan een consortium. Dit scenario is niet nader uitgewerkt, vanwege eerder gemaakte afspraken over samenwerking met de Stichting.

Stichting hoopt op huur voor vijf jaar

De Stichting Biosintrum hoopt dat de gemeenteraad kiest voor het scenario ‘verhuur aan de stichting’. “Het Biosintrum heeft de afgelopen twee jaar, ondanks de effecten van corona, een stevige positie verworven in de directe regio en Noord-Nederland”, vertelt voorzitter Liesbeth Vos van de stichting.

“We hebben het afgelopen jaar geen extra beroep op de gemeente hoeven doen en er zijn wel nieuwe projecten gestart. We zijn een onderneming in opbouw, met een ambitieuze opdracht en zonder startkapitaal. Dat maakt de financiële positie van het Biosintrum niet eenvoudig. Daarom heeft huren, eerst voor een periode van vijf jaar, onze voorkeur.”

Wethouder Fimke Hijlkema: “We zijn ontzettend blij dat we samen met de Stichting Biosintrum werken aan de toekomst van het Biosintrum. Een toekomst waarin het unieke concept van het Biosintrum is gewaarborgd als belangrijke spil voor de lokale en regionale economie. Ik ben vol lof over de inzet van de stichting voor dit gebouw, waar al heel mooie dingen gebeuren. Ik kijk uit naar het besluit van de gemeenteraad, dat van grote waarde is voor de toekomst van het Biosintrum en de hele gemeente. Samen hebben we met het Biosintrum iets heel unieks in handen, laten we er een groot succes van maken.”

Informatieavonden voor de raad

Het college zorgt er met informatieavonden voor dat de gemeenteraad goed geïnformeerd een afwogen besluit kan nemen over de toekomst van het Biosintrum. Naar verwachting kan de notitie vervolgens nog voor de zomervakantie voor besluitvorming aan de raad worden aangeboden. De gemeente wacht nog op een reactie van de Belastingdienst over een onduidelijkheid rond de BTW. Dit kan invloed hebben op de financiële gevolgen van de scenario’s. Daarom kan de besluitvorming pas plaatsvinden nadat de Belastingdienst duidelijkheid heeft gegeven.

Noot voor de redactie
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met afdeling Communicatie via e-mail
communicatie@ooststellingwerf.nl of telefoon 0516-566110.