Door de coronacrisis is er ook voor de voedselbanken veel veranderd. Tot grote opluchting van zo’n veertig huishoudens is de Voedselbank Ooststellingwerf in ieder geval nog geopend, maar het aanbod wordt minder. Er is met name een tekort ontstaan aan zuivel, verse groente en fruit. De voedselbank hoopt met steun van alle Ooststellingwervers door te kunnen draaien.

In tegenstelling tot veel andere voedselbanken in Nederland hebben de vrijwilligers van de Voedselbank Ooststellingwerf ervoor gekozen om de werkzaamheden ook tijdens deze coronatijd voort te zetten. “Dat was zeker niet vanzelfsprekend”, zegt Ate Duursma, voorzitter van de Voedselbank Ooststellingwerf. “Veel vrijwilligers behoren tot de risicogroep, dus je moet ook denken aan je eigen gezondheid. Onze vrijwilligers hebben echter besloten om door te gaan zolang het verantwoord is.”

Hierdoor kunnen de ongeveer veertig huishoudens die aangemeld zijn bij de Voedselbank Ooststellingwerf gebruik blijven maken van de uitgifte. Om alles voor iedereen veilig te laten verlopen, wordt er door de vrijwilligers in kleinere groepen gewerkt, verspreid over meerdere dagen. De pakketten kunnen op vrijdag tussen 09.30 en 12.00 uur worden opgehaald. Daar stond eerder maar een uurtje voor. “Deze werkwijze loopt prima zo”, zegt Duursma. “Het probleem zit nu in het aanbod.”

Minder aanbod

De nood ontstond al voordat de officiële ‘lockdown’ werd afgekondigd. De bevolking sloeg aan het hamsteren, met lege schappen in de winkels tot gevolg. Hierdoor kreeg de voedselbank via supermarkten en distributiecentra veel minder voedsel binnen om uit te keren aan cliënten. Om dit probleem enigszins te kunnen tackelen, zijn bij de supermarkten in de gemeente karren en kratten neergezet. Iedereen wordt opgeroepen om via deze weg producten te doneren. “Dat liep goed, maar dat wordt nu minder. We roepen hierbij dan ook iedereen op om ons te blijven steunen. Nog steeds staan de karren en kratten in de winkels.”

Naast het inleveren van producten zijn donaties meer dan welkom. Hiermee kan het tekort aan zuivel, verse groente en fruit worden aangevuld. “Wie ons met donaties of producten wil steunen, kan contact opnemen via telefoonnummer 06-46333911.”

Welkom

Daarnaast benadrukt de voorzitter dat nieuwe cliënten van harte welkom zijn. “We weten dat er mensen zijn die door de crisis geen inkomen meer hebben of hun baan zijn kwijtgeraakt. Schroom dan niet om bij ons aan de bel te trekken.”

Aanmelden kan via telefoonnummer 06-21620015. In verband met de crisis vindt er momenteel geen uitgebreide screening plaats. Iedereen kan zich mondeling aanmelden en aan de hand daarvan wordt bekeken of iemand sowieso de komende drie maanden gebruik kan maken van de voedselbank.

Duursma: “Ik wil in ieder geval iedereen bedanken die ons de afgelopen weken gesteund heeft. We hebben altijd belang bij de aanvoer van nieuwe producten, maar in deze tijd helemaal. De coronacrisis is nog niet voorbij, dus blijf aan ons denken!

Bekijk hier het filmpje van de Voedselbank