Wat zijn voedselbossen?

Met een voedselbos draag je bij aan een grotere biodiversiteit in de omgeving. Een voedselbos bestaat uit eetbare planten, bomen en struiken met bloemen voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. En dat zonder kunstmatige stoffen zoals kunstmest. In Europa zijn voedselbossen al eeuwen in gebruik. De natuur is hier op zijn mooist en de oogst wordt verdeeld in dorpen.

Voedselbossen versterken de biodiversiteit. Ook heeft het een positief effect op watervasthoudendheid, bodemverbetering en biedt het een buffer tegen klimaatverandering door het opvangen van CO2. Een voedselbos levert bescherming tegen hitte en tegen schadelijke insecten.

Hoe leg je een voedselbos aan?

Gemeente Ooststellingwerf is een groene gemeente. Biodiversiteit is belangrijk en hoort bij het groene karakter van de gemeente. Als inwoner kun je meehelpen door zelf een voedselbos aan te leggen. Een voedselbos kun je aanleggen op je eigen erf, maar ook op grotere schaal. Het is belangrijk dat je denkt in ecosystemen en goed kijkt naar hoe deze samenwerken. Maar hoe groter, hoe beter. In de ideale situatie leg je op verschillende plaatsen voedselbossen aan. Heb je niet zoveel ruimte? Dan kun je starten met het planten van bessenstruiken, fruit- en notenbomen en bepaalde kruidensoorten. Dit levert ook al veel op voor mens en dier. Let er hierbij wel op dat je zoveel mogelijk inheemse soorten gebruiken.

Bij het aanleggen van een voedselbos is het belangrijk om te kijken naar de ligging van het landschap en het bodemtype.