Ze hadden het er eigenlijk nog niet eerder over gehad. Maar na een oproep in de Gemeentepagina in de Nieuwe Ooststellingwerver over meer informatie over langer thuis wonen, leek het Suus en Meindert Arends uit Oosterwolde toch verstandig om eens goed na te denken over hun toekomst. En dat bleek achteraf een verstandige keuze. Vorig jaar heeft het echtpaar door het verhogen van hun huidige hypotheek een aanbouw kunnen realiseren bij hun woning. Nu hebben ze de slaapkamer en badkamer op de begane vloer en kunnen ze samen met hond Banjer nog jaren op hun vertrouwde plekje in Oosterwolde blijven wonen.

De verbouwing begon voor het echtpaar eigenlijk ongeveer tweeënhalf jaar geleden bij een voorlichting van het Gebiedsteam van de gemeente over langer thuis wonen. Hier kregen ze samen met andere oudere inwoners informatie over aanbouwen, trapliften en de financiering hiervan. “Dit zette ons wel aan het denken”, vertelt mevrouw Arends. “We hebben beide neuropathie, hierdoor is lopen en de trap op komen steeds lastiger”. “Ook was onze oude badkamer boven met douche in bad. Als mijn vrouw wilde douchen, moest ik haar steeds erin en eruit helpen”, vult meneer Arends aan. Een probleem dat een traplift alleen niet zou oplossen. De zinnen van het echtpaar waren gezet op een aanbouw, zodat ze beneden konden slapen en douchen.

Een aanbouw en de financiering hiervan is niet niks. Het ging om een bedrag dat het echtpaar niet zomaar had liggen. Een optie die het Gebiedsteam hen voorlegde was de verzilverlening van de gemeente. Met de verzilverlening kunnen inwoners ouder dan 60 hun woning naar eigen smaak aanpassen om veilig en comfortabel te kunnen blijven wonen. “Helaas bleek dat wij met het geld van een verzilverlening de aanbouw die we graag wilden, niet volledig konden betalen. En het restbedrag was nog zo hoog, dat we daar zelf ook niks in konden betekenen. Dit was een teleurstelling, want we zagen het al helemaal voor ons”, zegt meneer Arends. Per toeval kwamen ze met een buurman in gesprek over het verhogen van de hypotheek. “Toen begon het balletje snel te rollen. Via deze weg konden we wel onze droomaanbouw realiseren. Ondanks dat we uiteindelijk geen gebruik hebben gemaakt van de verzilverlening, heeft de voorlichting van het Gebiedsteam er wel voor gezorgd dat we op tijd gingen nadenken over onze woonsituatie en onze eigen toekomst”, benadrukt mevrouw Arends.

“Gelukkig kan mijn vrouw niet zo goed stilzitten en is ze een echte aanpakker”, lacht meneer Arends. “Ik ben ook erg blij dat we toen al inzagen dat het juist nu tijd is. Ik dacht: we moeten niet wachten tot we eraan toe zijn. We moeten nu vooraan staan als we iets willen”, vertelt mevrouw Arends. Het echtpaar vond de verbouwing trouwens ook helemaal geen straf. “Het gaf veel gezelligheid, die mannen van Veenstra uit Makkinga over de vloer. Ze dachten ook goed met ons mee en hebben echt vakwerk geleverd. Daarnaast hou ik wel van verandering. Dit was een goed excuus om ook weer eens wat nieuws voor in huis te kopen. Echt een win-win”, lacht mevrouw Arends.

De gemeente Ooststellingwerf vindt het belangrijk dat inwoners nog lang zelfstandig kunnen wonen. En dat inwoners zelf op tijd nadenken over hun oude dag en waar ze deze willen en vooral kunnen doorbrengen. Zelf gekozen oplossingen kennen belangrijke voordelen. Komt u er niet uit? Dan kan het Gebiedsteam van de gemeente met u meedenken over uw opties. Neem contact op met het Gebiedsteam op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur door te bellen naar (0516) 820 100 of te mailen naar info@gbtoost.nl. U staat er niet alleen voor.