Wat vinden inwoners van Ooststellingwerf belangrijk op het gebied van samenleven? Dorpsgesprekken leverden de gemeente veel informatie op. Er kwamen vijftien onderwerpen naar voren die de inwoners belangrijk vinden. Deze zijn samen met verenigingen, ondernemers, organisaties, vrijwilligers en de gemeente verwerkt tot doe-agenda’s. De eerste vijf doe-agenda’s worden nu uitgevoerd. Deze keer vertellen René Schulkes van de Onafhankelijke Seniorenvereniging Ooststellingwerf (OSO), Léon Visschers van dansstudio Clarette en Léon en Sippy van Tuinen van de Adviesraad Sociaal Domein meer over de doe-agenda ‘gezond en gelukkig ouder worden’.

We worden met zijn allen steeds ouder. Daarom is het belangrijk dat de samenleving rekening houdt met ouderen. Dit kan op allerlei manieren. Zoals begeleid fitnessen in de buitenlucht, een vissteiger voor minder valide mensen, het aanstellen van een mantelzorgconsulent, een laagdrempelig dagcentrum voor mensen met dementie en activiteiten waarbij ouderen en jongeren samen optrekken. Deze ideeën passen prima bij de doe-agenda die inwoners, organisaties en gemeente samen opstelden over ‘gezond en gelukkig ouder worden’. „Wij moeten als ouderen niet achter de geraniums gaan zitten”, benadrukt René Schulkes, voorzitter van de Onafhankelijke Seniorenvereniging Ooststellingwerf (OSO). „We zijn ook zelf aan zet. Meedoen, mensen ontmoeten, je inzetten voor anderen, dan krijgt je leven vanzelf meer inhoud en ervaar je de warmte.”

Volgens de OSO valt er op dit punt veel winst te behalen. Er zijn ouderen die zich niet meer actief kunnen inzetten voor de samenleving, maar volgens de vereniging is er ook een grote groep die dat nog wel prima kan. „In plaats van je eenzaam te voelen, kun je ook actie ondernemen. Er is genoeg te doen. Denk aan de grote vraag naar bestuursleden of  activiteitencommissies die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Je verplicht je wel tot een bepaalde inzet, maar je krijgt zoveel terug als je wat doet voor een ander”, aldus René.

Blijf mobiel

Een ander onderwerp uit de koker van de OSO is mobiliteit van ouderen.  „Op oudere leeftijd wordt vaak afstand gedaan van de auto, maar het is belangrijk dat mensen mobiel blijven en er zelfstandig op uit kunnen.” Zo verzorgde René zo’n 12,5 jaar geheel vrijwillig scootmobiellessen bij woonzorgcentrum Rikkingahof. In de doe-agenda komen ook andere oplossingen voor mobiliteit aan bod. Bijvoorbeeld ANWB Automaatje, een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren in hun eigen auto.

In beweging

Daarnaast zijn op diverse plekken in de gemeente fitnesstoestellen  geplaatst, onder andere in Langedijke. „Er zijn sportcoaches aanwezig voor de begeleiding. Zo blijven ouderen niet alleen in beweging, het zijn ook belangrijke ontmoetingsmomenten.”

Dat ontmoeten en meedoen een grote rol speelt bij ‘gezond en gelukkig ouder worden’ weet ook Léon van dansstudio Clarette en Léon als geen ander. Al jaren zet hij zich samen met Clarette op allerlei manieren in voor de samenleving en zo raakte hij ook betrokken bij

de doe-agenda. De dansschool houdt onder andere bridgeavonden voor ouderen, bijeenkomsten voor de Reuma Patiëntenvereniging Ooststellingwerf, speciale activiteiten als een dansmarathon voor de Zonnebloem en demomiddagen voor mensen met dementie. „En dan gaat er na afloop van zo’n dansmiddag een man de deur uit die zegt: ‘deze middag vergeet ik nooit meer’. Later hebben we ook nog met zijn dochter gesproken. ‘Het is ongelooflijk, maar hij heeft het er elke week over’, zo liet ze ons weten. Daar doe je het dus voor”, vertelt Léon openhartig.

Eenzaamheid bestrijden

Vanwege corona liggen diverse initiatieven helaas stil, zoals ‘Bewegen op muziek’ voor de Reuma Patiëntenvereniging. „Elke vrijdagmiddag samen dansen en bijpraten. We hopen het uiteraard snel weer op te kunnen pakken. Deze middagen zijn namelijk niet alleen bedoeld om samen te bewegen, maar ook om eenzaamheid te bestrijden.”

Ook als voorzitter van de plaatselijk visclub zet Léon zich in voor de ouderen. Regelmatig neemt hij mensen mee op pad die na lange tijd het vissen weer op willen pakken. Ook worden in samenwerking met woonzorgcentrum Rikkingahof vismiddagen gehouden. „Echt prachtig om te zien hoe de mensen hier van genieten.”

Visparel

Er zijn plannen om een visparel te maken in park Prandinga in Oosterwolde. In de vijver wordt extra vis uitgezet. „Zodat jong en oud hier samen kan gaan vissen, want juist die verbintenis is ook erg belangrijk. We zijn bezig met de voorbereidingen hiervoor. We hopen in 2022 ook een vissteiger voor minder-validen te kunnen realiseren.”

Ook de OSO hecht veel waarde aan de combinatie tussen jong en oud. Er wordt daarom gedacht aan een samenwerking met het Stellingwerf College. René: „Bijvoorbeeld in kader van de maatschappelijke stage. De jeugd kan een bezoekje brengen aan ouderen, samen spelletjes doen, een wandelingetje maken. Dat is voor mij samenleven. Zet daarom ook niet 36 bejaardenwoningen op een rij, maar creëer buurten die gemêleerd zijn, zodat jong en oud elkaar kan helpen. Je kunt zoveel meer als je het samen doet en dat is ook de kracht van deze doe-agenda.”

Voor en door inwoners

Daar sluit Sippy van Tuinen van de Adviesraad Sociaal Domein zich volledig bij aan. Vanaf het begin is ze bij de realisatie van de doe-agenda ‘gezond en gelukkig ouder worden' betrokken. „De doe-agenda’s zijn voor en door de inwoners uit alle dorpen opgesteld. Daardoor wordt het breed gedragen. Dat geeft mij het gevoel dat dit alles ook echt zijn uitwerking krijgt.”

Met de opening van een nieuw dagcentrum in Stellinghaven Oosterwolde waar mensen met dementie zonder indicatie terecht kunnen is al een eerste stap gezet. Ook is ze blij met het aantrekken van een mantelzorgconsulent en de plannen om meer bekendheid aan het Gebiedsteam te geven. „En er is bijvoorbeeld speciale aandacht voor oudere nieuwe Nederlanders en dementerenden. Daarnaast wordt rekening gehouden met de digitalisering van de maatschappij. De gemeente deed al veel voor ouderen. Daar wordt nu goed op ingehaakt en er zijn aanvullende plannen gemaakt. Er is veel te doen, maar nogmaals, ik heb vertrouwen in een goede uitwerking.”

Benieuwd naar de doe-agenda's? Je leest ze op onze website.