De aanmeldingen voor het wildcamera project stromen binnen. Hier zijn we heel blij mee! De eerste groep is deze week zelfs al van start gegaan. Daarom hebben we extra camera’s besteld. Gezien het grote aantal aanmeldingen wordt iedereen die zich nu nog opgeeft op een wachtlijst geplaatst. Heb je nog geen reactie van ons ontvangen, maar je al wel aangemeld? Nog even geduld. Op het moment zijn we bezig om alle aanmeldingen te verwerken.

De gemeente Ooststellingwerf start met een project waarbij inwoners zelf dieren in hun eigen tuin of op hun eigen erf kunnen filmen. Hierbij is de centrale vraag: ‘Wat leeft er in de achtertuin of op het erf?’. Om die vraag te beantwoorden plaatsen inwoners wildcamera’s in de tuin en bekijken en analyseren ze de beelden samen met een ecoloog. De gemeente hoopt dat veel mensen meedoen aan het project, om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het wilde dierenleven in de gemeente. Het project is onderdeel van het biodiversiteitsplan van de gemeente Ooststellingwerf en is een burgerwetenschapsproject.  

Wildcamera’s

Onderzoekers gebruiken wildcamera’s om ‘verborgen’ dieren vast te leggen in het wild. “Wildcamera’s in je tuin plaatsen is niet alleen heel spannend en leuk, het is ook nog eens ontzettend leerzaam” vertelt Erwin van Maanen, ecoloog bij de gemeente Ooststellingwerf. Erwin heeft zelf jaren ervaring met het plaatsen van wildcamera’s voor onderzoek en heeft inmiddels al heel wat dieren vastgelegd met zijn wildcamera. “Je komt echt van alles tegen, van wezels tot soms zelfs een wolf. Het zijn vaak de dieren die je overdag niet ziet, die ’s nachts voorbij lopen op de wildcamera. Als onderzoeker kun je daar natuurlijk ook op inspelen, door bijvoorbeeld camera’s op een specifieke plek te zetten of door dieren te lokken met wat lekkers” vertelt Erwin.

Iedereen kan meedoen

Het doel van het project is om van een aantal erven in de gemeente in kaart te brengen welke dieren er leven en onder welke omstandigheden. Het onderzoek doe je niet alleen. Samen met een ecoloog kijk je naar de beelden en analyseer je  wat je ziet. Keren die dieren bijvoorbeeld ook terug? Hoe herken je bepaalde dieren en wat zeggen die dieren over het welzijn van de biodiversiteit in de tuin of op het erf? En het mooie is, dat iedereen mee kan doen! Het enige wat je nodig hebt, is een tuin of erf. “Wildcamera’s kun je eigenlijk niet vergelijken met normale camera’s. Die hebben vaak allerlei standen en functies. Wij programmeren de wildcamera’s voor en als je dan zelf een goede plek hebt gevonden in de tuin hoef je hem alleen maar aan te zetten. Met één druk op de knop. En dan is het wachten op de dieren” vertelt Erwin.

Aan de slag als wetenschapper?

Wil jij wel zo´n camera in je tuin voor dit project? Geef je dan op via biodiversiteit@ooststellingwerf.nl. Er is een beperkt aantal camera’s beschikbaar, waardoor iedereen die meedoet een maand lang een camera kan gebruiken en hij dan weer naar de volgende gaat. Bij de camera zit een duidelijk gebruikersinstructie. Meedoen aan de actie kan tot eind december van dit jaar. Heb je vragen over het project of de wildcamera’s? Neem dan contact op met Mayte Leinenga via m.leinenga@ooststellingwerf.nl