Eddie (77) en Jannie (74) de Vries wonen al 50 jaar in Haulerwijk. Sinds februari slapen ze in hun gloednieuwe slaapkamerunit die gekoppeld is aan hun woning. De unit heeft een eigen ingang. Ook de douche is voorzien van een klapzitje en muurbeugels. Eddie: “Als er in de toekomst extra zorg nodig is, dan kan dat.”

In 2001 verhuizen Eddie en Jannie naar hun huidige woning in Haulerwijk. De woning en buurt bevallen goed. “We willen hier samen oud worden. We wonen in een mooie buurt”, vertelt Eddie. Jannie vult aan: “Buren helpen elkaar als er wat is. Dit is een ideaal plekje!” 

Woning klaarmaken voor de toekomst

Via de gemeente krijgen Eddie en Jannie informatie over langer thuis wonen. Voor het eerst denken ze serieus na over aanpassingen die nodig zijn als ze op dit vertrouwde plekje willen blijven wonen. “Stel dat we zorg nodig hebben of iemand van ons komt er alleen voor te staan? Is onze woning dan ook nog geschikt om in te blijven wonen?” Hoewel alle ruimtes van de woning op de begane grond zijn, zijn er hier en daar wel drempels en opstapjes. Ook is er nog een opkamer in het huis. Een medewerker van de gemeente komt langs om samen met Eddie en Jannie de woning te bekijken. Een verbouwing is een optie om de woning klaar te maken voor de toekomst. “Maar dit is een flinke ingreep, ook zitten we dan een aantal maanden in de rotzooi. Dit zien we niet zitten”, vertelt Eddie. Als Eddie en Jannie samen met de medewerker door de tuin lopen, ontstaat het idee van een aanbouw.”

Aanbouw met slaapkamerunit

Inmiddels staat er een prachtige slaapkamerunit op het erf die is gekoppeld aan de woning. De aanbouw is van binnenuit te bereiken, maar heeft ook een eigen ingang via het zogenoemde klompenhokje. Dat is handig als er later externe zorg nodig is. De slaapkamer heeft mooie dubbele deuren, ramen en is voorzien van airco. “Wij zijn er enorm blij mee. Ook buurtbewoners zijn nieuwsgierig en komen langs om te kijken.”
 

Hoe zit het met de kosten?

Een verbouwing of aanbouw brengt natuurlijk kosten met zich mee. Eddie: “Zoveel spaargeld hebben wij niet liggen. De medewerker van de gemeente wijst ons op de Verzilverlening. Via deze lening kunnen we de overwaarde van ons huis inzetten, zonder dat we extra maandlasten betalen. Een mooie oplossing, ik had geen idee dat dit mogelijk was.”

Een wereld van mogelijkheden

“Veel mensen zien het administratieve proces als een enorme drempel. Dit gaat voor een groot deel via de computer. Ik ben op digitaal gebied ook niet de sterkste, maar met een beetje hulp van familie of vrienden kom je een heel eind. Ik ben enorm blij dat we de stap gezet hebben”, vertelt Eddie. “Als de mensen eens wisten welke mogelijkheden er allemaal zijn… Stap de drempel over en informeer bij het Gebiedsteam en ontdek welke oplossingen er zijn.

Contact

De gemeente Ooststellingwerf vindt het belangrijk dat inwoners lang zelfstandig kunnen wonen. En dat inwoners zelf op tijd nadenken over hun oude dag en waar ze deze willen en kunnen doorbrengen. Zelf gekozen oplossingen hebben belangrijke voordelen. Kom je er niet uit? Het Gebiedsteam denkt graag met je mee. Neem contact op met het Gebiedsteam op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur door te bellen naar 051 682 01 00 of te mailen naar GBT@ooststellingwerf.nl. Je staat er niet alleen voor.