Met de verzilverlening kunt u de woning naar eigen smaak aanpassen om veilig en comfortabel te kunnen blijven wonen. Om deze lening af te sluiten, moet er overwaarde zijn op uw woning.

Bij de verzilverlening wordt gekeken naar de overwaarde van uw woning. Deze overwaarde kunt u gebruiken om te investeren in uw huis. U betaalt maandelijks geen rente en aflossing. De rente wordt jaarlijks bij de restschuld van uw woning opgeteld. De lening wordt afgelost aan het einde van de looptijd, bij verkoop van uw woning of bij overlijden van langstlevende schuldenaar.

De verzilverlening heeft dus geen invloed op wat u maandelijks kan uitgeven. Bij het verstrekken van de verzilverlening houden we rekening met uw leeftijd en de huidige hypotheek(en) om de overwaarde te bepalen. Er wordt dan een variant op het bouwdepot gecreëerd waarin het geld wordt gestort. De lening moet dus wel in het huis worden gestopt.

Voorwaarden

Om een verzilverlening aan te kunnen vragen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Voor de aanvrager(s) geldt een minimumleeftijd van tien jaar vóór de wettelijke AOW-leeftijd (op dit moment ca. 58 jaar).
  • het te lenen bedrag is minimaal €2.500.- en maximaal €40.000,-;
  • u moet eigenaar van het huis zijn waarvoor u een lening aan wilt vragen;
  • u moet in het huis waarvoor u een lening af wilt sluiten wonen, of gaan wonen;
  • het huis waarvoor u een lening af wilt sluiten, moet ten minste 1 jaar oud zijn;
  • indien er sprake is van een huwelijk/geregistreerd partnerschap of gezamenlijk eigendom moet de verzilverlening gezamenlijk aangevraagd worden. De partner dient dan ook aan de voorwaarden van de verzilverlening te voldoen.

Op de site van SVn kunt u een leencheck doen, om te zien of u in aanmerking komt voor een verzilverlening. Komt u in aanmerking? Dan heeft u eerst een Toewijzingsbrief van de gemeente nodig. Deze kunt u aanvragen met het digitale formulier

Digitaal aanvraagformulier verzilverlening 

U kunt ook het aanvraagformulier 'Toewijzing aanvraag verzilverlening' in PDF downloaden. Deze vult u in en mailt u naar gemeente@ooststellingwerf.nl, t.a.v. A.Bouland. U kunt ook het formulier uitprinten, invullen en opsturen naar ons postadres.

Zodra u uw toewijzing hebt ontvangen, kunt u via de site van SVn uw aanvraag indienen.

Let op! Het is alleen mogelijk om digitaal uw aanvraag in te dienen bij SVn.nl!

Wat heeft u nodig voor het aanvragen van de toewijzingsbrief? 

  • Offertes van de aanpassingen die u met de verzilverlening wilt financieren.
  • Een globale planning van de werkzaamheden

Wat heeft u nodig voor het aanvragen van de verzilverlening op svn.nl?

  • De toewijzingsbrief van de gemeente
  • Een vergunning voor de werkzaamheden, indien deze verplicht is voor de te verrichten werkzaamheden. Of u een vergunning nodig heeft, kunt u bekijken op www.omgevingsloket.nl

Download het aanvraagformulier Verzilverlening

Heeft u gevonden wat u zocht?