Afwegingskader voor prioriteren van woningbouwplannen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ooststellingwerf heeft een afwegingskader voor woningbouwinitiatieven vastgesteld. Hiermee kan de gemeente woningbouwplannen van meer dan twee woningen beoordelen en prioriteren. 

Plattegrond met huis

De gemeente werkt volop aan het realiseren van extra woningen. Volgens berekeningen en prognoses van onder andere de provincie is er tot 2030 behoefte aan ongeveer 700 woningen. Er zijn bij de gemeente plannen aangemeld voor meer dan 1400 woningen. Om leegstand en waardedaling door overaanbod te voorkomen, moet de gemeente goed kiezen welke plannen wel en welke niet worden uitgevoerd.

Wethouder Jelke Nijboer: “Met het afwegingskader brengen we focus aan. We kiezen voor woningbouw die aansluit bij de lokale behoefte én onze beleidsdoelen. Dit is belangrijk voor een gezonde woningmarkt, een evenwichtige dorpsontwikkeling en goede leefbaarheid.”

Het afwegingskader:

  • Zorgt voor woningbouw die past bij de lokale behoefte (zoals betaalbare woningen voor starters en ouderen).
  • Draagt bij aan de beleidsdoelen van de gemeente, zoals duurzame bouw, spreiding over dorpen en goede aansluiting tussen wonen, zorg en welzijn.
  • Vergroot de voorspelbaarheid en transparantie voor initiatiefnemers.
  • Versnelt de uitvoering van kansrijke plannen.

Drie categorieën woningbouwplannen

Het afwegingskader deelt woningbouwinitiatieven in drie categorieën in:

  • A-initiatieven: Plannen met hoge prioriteit die actief worden ondersteund door de gemeente.
  • B-initiatieven: Kansrijke plannen die nog niet planrijp zijn of afhankelijk zijn van externe factoren.
  • C-initiatieven: Plannen die niet passen binnen het beleid of onvoldoende zijn onderbouwd.

De prioriteitenlijst wordt tweemaal per jaar bijgewerkt. Nieuwe initiatieven worden dan toegevoegd en bestaande plannen worden opnieuw beoordeeld op voortgang en relevantie.

Er zijn in Ooststellingwerf vooral woningen voor starters en ouderen nodig. Dit zijn veelal kleinere woningen. Met meer van deze woningen, komt er meer doorstroming op gang, waardoor er ook voor bijvoorbeeld gezinnen meer woningen vrijkomen. Ook is betaalbaarheid en een goede mix van huur- en koophuizen belangrijk.  

Het afwegingskader is een middel om te bepalen welke woningbouwplannen bijdragen aan deze doelen en daarom voorrang krijgen en welke moeten wachten totdat er weer ruimte ontstaat in het woningbouwprogramma. Nijboer: “Zo zorgen we dat vraag en aanbod op elkaar aansluiten en we de huizen bouwen waar behoefte aan is.”