Een blik op biodiversiteit in onze gemeente

'Biodiversiteit is niet alleen mooi, het is essentieel,’ stelt Martin van Olphen, hovenier bij de gemeente Ooststellingwerf én betrokken inwoner van onze gemeente. Dagelijks zet hij zich in voor een groenere omgeving, en hij weet als geen ander waarom dat zo belangrijk is. ‘Meer planten, minder tegels, dat is de basis.’

Verbeter de afwatering 

Een van de grootste voordelen van meer groen is de afwatering. ‘Met de hevige regenbuien van tegenwoordig is het belangrijk dat het regenwater niet via het riool wordt afgevoerd, maar in de bodem terecht komt,’ legt Martin uit. ‘Zo kun je bijvoorbeeld je regenpijp afkoppelen van het riool. Het regenwater komt dan direct in je tuin terecht. Zo beperk je overbelasting van het riool in de straten en creëer je tegelijkertijd een betere omgeving in je tuin voor planten en dieren.’ 

Een levend ecosysteem in je eigen achtertuin 

Maar biodiversiteit gaat verder dan dat. ‘Een plant trekt dieren aan,’ vervolgt Martin enthousiast. ‘Insecten, bijen, bodemleven ... het is een heel ecosysteem dat in beweging komt.’ En dat heeft direct effect op de kwaliteit van onze leefomgeving. ‘Als ik bezig ben met bloembakken, hoor ik het gezoem van insecten boven de bloemen. Dan weet ik dat mijn werk nut heeft.’ 

Biodiversiteit in je eigen achtertuin 

Martin deelt graag zijn kennis. Welke planten zorgen voor meer biodiversiteit in de eigen achtertuin? ‘Ga voor wilde planten die van nature al in Nederland voorkomen, zoals wilgen, vrouwenmantel, inheemse rozensoorten, adderwortel en smeerwortel. Distels zijn ook top, daar komen de vogels op af zodra er zaad in zit.’ 

Over communicatie en het netheidssyndroom 

Martin benadrukt dat het belangrijk is om te communiceren over het waarom van bepaald groenbeheer. ‘Het ‘netheidssyndroom’ zit er diep in, mensen roepen snel dat de gemeente ‘niets doet’ als het gras wat langer is. Maar dat is juist goed voor de biodiversiteit! We maaien gefaseerd, zodat insecten en bijen altijd een plek hebben om te leven en eten te vinden.’ In het najaar laten we een deel van de vegetatie staan, zodat insecten erin kunnen overwinteren. 

Leven in je tuin

Een tuin kan bruisen van het leven en jij kunt daar een handje bij helpen! Hier zijn een paar eenvoudige stappen om jouw tuin om te toveren tot een paradijs voor planten en dieren:

  • Gezonde bodem, gezond leven. Een gezonde bodem zit vol leven. Verzorg je bodem goed, en je zult zien dat de rest vanzelf volgt!
  • Kies voor biologisch. Ga voor biologische zaden, bollen en planten – beter voor de bodem én de insecten die ervan genieten.
  • Vermijd chemische middelen. Bestrijdingsmiddelen kunnen via insecten en vogels in de voedselketen en het water terechtkomen. Kies voor milieuvriendelijke alternatieven.
  • Laat bloemen bloeien. Paardenbloemen, distels, pinksterbloemen en madeliefjes zijn kleine schatten voor insecten. Maai ze niet kort, maar laat ze staan!
  • Vier seizoenen lang bloemen. Plant een verscheidenheid aan wilde bloemen en planten, waardoor je (bijna) het hele jaar bloeiende planten hebt. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwklokje, krokus, grauwe wilg, robertskruid, grote kattenstaart, struikheide, vingerhoedskruid, groot kaasjeskruid, hondsroos, vuilboom en klimop.
  • Vriendelijk snoeien. Veel insecten en vogels maken hun huis of schuilen in blad houdende en groenblijvende begroeiing zoals beukenhagen en klimop. Snoei met zorg, zodat zij een veilig plekje houden.
  • Maak je tuin niet te netjes. Laat alle bladeren in je tuin nog even liggen totdat de nachttemperatuur niet meer onder tien graden komt, want insecten overwinteren daarin.

Meer weten over biodiversiteit? Bezoek biodiversiteit.frl voor tips en inspiratie.