OBS de Tjongeling uit Oldeberkoop mag zich ‘Gezonde School’ noemen op de thema’s ‘bewegen en sport’ en ‘voeding’. Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend te maken. Scholen kunnen hiervoor een ondersteuningsaanbod aanvragen, waarbij zij begeleiding krijgen van een gezonde school adviseur en een geldbedrag ontvangen die zij kunnen inzetten om aan een gezonde leefstijl te werken binnen de school. Directeur Margriet Schreuder-Wijnand vindt het aanbod een mooie aanvulling voor wanneer je iets meer wilt doen op school. “Eigenlijk waren we als school al best goed bezig met gezondheid. Maar met het advies en geld uit Gezonde School kunnen we nét even meer”.

Zo heeft elk jaar elke groep wel een project dat te maken heeft met gezondheid. Ook de leraren zijn in hun lessen actief bezig met gezondheid. “Bijvoorbeeld door kinderen te laten springen bij het oefenen van tafels of kleine parcours uitzetten bij de kleuters als ze een les krijgen in wat zwaar of licht is. Ook doen we als school mee aan verschillende sporttoernooien. We zijn nog aan het kijken met welk thema we nog meer aan de slag willen. Als school moet je een vragenlijst en verantwoording invullen. Scholen hebben vaak het idee dat ze heel veel extra moeten doen als ze aan de slag gaan met gezonde school, maar het gaat juist om het versterken van wat je al doet. En je doet vaak al meer aan gezondheid dat je denkt. Mijn advies voor andere scholen: ‘gewoon doen!’”, aldus Margriet.

Rommel in de trommel

Een belangrijke factor in het hele verhaal van een Gezonde School zijn de ouders. “Wij verplichten de ouders nergens toe. We stimuleren ze wel om te kiezen voor een gezonde optie, bijvoorbeeld voor in de broodtrommel of als traktatie. We merkten dat ouders aan het begin huiverig waren. Vooral als het ging om wat er in de broodtrommel zat. Gelukkig is de maatschappij steeds meer bezig gezonde voeding en bewegen. Daardoor zien steeds meer ouders en kinderen de gezonde optie al als normaal”, vertelt Margriet. Op de Tjongeling komen ze de kinderen trouwens ook op een leuke manier tegemoet. “Elke donderdag voor een vakantie hebben wij ‘rommel in de trommel’. Kinderen kunnen dan iets meenemen wat ze anders niet meenemen, zoals een koude pannenkoek of een lekkere koek”, vertelt Margriet.

Kokkie op school

In 2022 kwam er een echte chef-kok op de Tjongeling, de kinderen mochten hem Kokkie noemen. Dit betaalde de school met de subsidie die ze hadden aangevraagd voor ‘Jong Leren Eten’. “De kok was een dagdeel in elke combigroep aan het koken met de kinderen. Ze maakten dan iets lekkers én gezonds, om vervolgens aan de rest van de school uit te delen”, vertelt Margriet. “Het was een groot succes. Kinderen vonden het leuk om te doen en op deze manier proefden ze ook nog eens gezonde dingen die ze misschien nog niet eerder hadden geproefd”.

Informatie voor scholen

Scholen kunnen nog tot 17 april 2023 het ondersteuningsaanbod Gezonde School aanvragen. Het ondersteuningsaanbod Gezonde School helpt schoollocaties bij het werken aan het vanzelfsprekend maken van een gezonde leefstijl op school. Een school kan zelf kiezen op welk thema ze willen inzetten, bijvoorbeeld op Bewegen en sport, Mediawijsheid, Voeding of Welbevinden. Als ze willen kunnen scholen een themacertificaat aanvragen, waarmee ze kunnen laten zien dat ze structureel werken aan een gezondheidsthema, maar dit is niet verplicht.

De stimuleringsregeling Jong Leren Eten is ook aan te vragen. Met dit geld kunnen scholen een project over gezonde voeding organiseren. Zoals een kok voor een dag, een excursie naar een boerderij of materiaal voor de moestuin. Daarnaast staat de stimuleringsregeling Gezonde Relaties en Seksualiteit open. Scholen kunnen deze regeling gebruiken om op school aandacht te besteden aan onderwerpen als gezonde relaties, fijn en veilig vrijen en grensoverschrijdend gedrag. Alle regelingen kunnen aangevraagd worden tot 17 april via www.mijngezondeschool.nl(externe link).

Wil je meer informatie over het ondersteuningsaanbod Gezonde School of de stimuleringsregelingen Jong Leren Eten en Gezonde Relaties en Seksualiteit? Neem dan contact op met Marieke Jacobi van de GGD Fryslân via marieke.jacobi@ggdfryslan.nl of 06 21 37 28 08. Ook als je vrijblijvend advies wilt over gezondheid en preventie op scholen, kun je contact opnemen met Marieke. Scholen kunnen ook altijd (gratis) lesmateriaal of spellen lenen van de GGD Fryslân.