Houd de stoep vrij

Overhangend groen, een afvalcontainer midden op de stoep of een geparkeerde auto. De meeste mensen lopen er zonder moeite omheen, maar voor anderen zijn dit grote hindernissen. “Met een rolstoel kun je niet zomaar even de stoep af”, zegt Lisa van der Heide. “Een tak in je gezicht krijgen is ook zeker niet prettig”, vult Hans Koopmans aan.

Persoon in rolstoel die niet langs een auto kan die op de stoep geparkeerd staat.

Beiden doen mee in de Werkgroep Toegankelijkheid Ooststellingwerf (WTO). Al jaren zet deze werkgroep zich in voor een gemeente die goed bereikbaar is voor iedereen. Problemen als ongelijke stoeptegels of plekken waar geen op- of afrit is, worden aangepakt.  

Bewustwording

Mensen zijn zich er vaak niet van bewust wat het betekent om een beperking te hebben: een auto op de stoep lijkt onschuldig, maar vormt een probleem voor anderen. “Ook voor moeders met kinderwagens of ouderen met een rollator vormt het een hindernis”, zegt Lisa. Bewustwording is dan ook het belangrijkste benadrukt Hans. “Mensen beseffen vaak niet dat ze in de weg staan. Soms bedoelen ze het zelfs goed, bijvoorbeeld door de auto half op de stoep te zetten om de straat zo breed mogelijk te houden voor overige verkeer. Maar dit maakt het voor anderen juist lastiger.”

‘Parkeer niet op de stoep’, zo luidt het advies van de WTO. Zo voorkom je dat iemand zoals Hans die slechtziend is, tegen een spiegel aanloopt. Of dat Lisa die in een rolstoel zit een eind terug moet rijden om via een afrit de stoep af te kunnen.

Overhangend groen

Ook overhangend groen is een probleem. Soms blijft er maar drie stoeptegels aan ruimte over. Voor iemand in een rolstoel is dat veel te smal. Lisa: “Soms is een heg zo breed, dat ik aan één kant helemaal nat ben als ik erlangs ga.” Daarom vraagt de WTO inwoners om struiken en heggen op tijd te snoeien en onkruid tussen de tegels de verwijderen.

Lisa: ”We kunnen niemand dwingen, maar als mensen beter begrijpen wat het gevolg is, pakken ze hopelijk sneller de snoeischaar, halen ze een container weg zodra het kan en parkeren ze niet meer op stoep. Voor ons maakt dat echt een groot verschil.