Loterij, prijsvraag, bingo organiseren

Wet op de Kansspelen (verlotingen, bingo's en dergelijke)

Organiseert u een activiteit waarbij mensen geld moeten inleggen en een prijs kunnen winnen, dan is er sprake van een kansspel. Hiervoor moet u op grond van de Wet op de kansspelen (Wok) een vergunning aanvragen of een melding doen.

De Wet op de kansspelen geldt onder andere voor bingo's en verlotingen. 
Deze vormen komen het meeste voor. Reden, waarom wij u hier meer informatie over willen vertellen.

Doel

Elk kansspel moet een algemeen belang dienen. Het doel ervan is bijvoorbeeld de bouw van een nieuw clubhuis voor de sportvereniging, instrumenten kopen voor de muziekvereniging of de renovatie van de kerk. 

Bingo

Een bingo valt onder kleine kansspelen, waardoor deze niet onder de vergunningplicht valt. Wel dient een melding te worden gedaan op grond van artikel 7c van de wet. In dit artikel staan diverse criteria waaraan u moet voldoen. 
Een bingo mag alleen worden georganiseerd door een vereniging (of stichting) die minimaal 3 jaar bestaat. Ook mogen de prijzen of premies in geld of goederen geen hogere waarde hebben dan € 400,00 per serie of set en de gezamenlijke waarde daarvan niet meer dan € 1.550,00 per bijeenkomst bedragen. De gemeente ook kan bepaalde eisen stellen aan de bingobijeenkomst. De bijeenkomst moet uiterlijk 2 weken van tevoren aangemeld worden bij de gemeente.
 

Bekijk alle criteria bij punt vier, Verklaring / criteria bij een melding in het meldingsformulier. 

LET OP !!!

Naast de regels in de Wet op de kansspelen mogen er, op grond van de Alcoholwet, ook geen bingo’s en andere kansspelen (met uitzondering van speelautomaten) plaatsvinden in een horecalokaliteit. Dat betekent dat er geen bingo georganiseerd mag worden in de ruimten waar normaal gesproken alcohol wordt geschonken. Dat er op het moment van de bingo geen alcohol wordt geschonken, doet niet ter zake.
 

Voor meer informatie kunt u de volgende link raadplegen: KHN | Mag ik een bingo organiseren in mijn zaak?
 

Verloting

Een loterij is een kansspel, waarvoor op grond van artikel 3 van de wet een vergunning nodig is. Hieraan gekoppeld is artikel 2 van het Kansspelenbesluit, waar de criteria van een verloting zijn opgenomen.

Bij een kansspel kan de speler een prijs winnen, maar heeft geen beslissende invloed op de uitslag. 
Vooraf moet duidelijk zijn wat het maximale aantal bewijzen van deelneming (loten) en het bedrag van de inleg (per lot en/of serie) is. De plaats en het tijdstip moet ook vooraf bekend zijn. De prijzen en premies mogen gezamenlijk geen grotere waarde hebben dan € 4500,00.

Hierbij vindt u een formulier gevoegd, dat u voor het aanvragen van een vergunning voor een verloting kunt gebruiken. Houdt er rekening mee, dat de behandelingstermijn van een aanvraag om vergunning voor een verloting 8 weken is. 

Aanvraagformulier kansspel

Het aanvraagformulier mag ingevuld verzonden worden naar het mailadres: vergunningen@owo-gemeenten.nl.

Prijsvraag

Bij het organiseren van een prijsvraag moet de deelnemer er iets voor doen, bijvoorbeeld een slagzin maken, een verhaal schrijven of een foto maken. Een jury bepaalt dan wie de prijzen wint.

Kansspelbelasting

Houd er rekening mee, dat u kansspelbelasting verschuldigd bent, wanneer u een loterij of bingo organiseert. 
Hierover kunt u meer informatie vinden op de site van de belastingdienst, zie Kansspelbelasting.

Winkelweekactie (Artikel 7b van de wet)

Een winkelweekactie is een loterij van meerdere gezamenlijke ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, waarbij de ondernemers de loten gratis uitgeven aan de klant. Hieraan zijn ook voorschriften verbonden.

Wilt u een winkelweekactie organiseren? U hebt dan een vergunning nodig van de Kamer van Koophandel. Wij verwijzen u dan ook graag door naar deze instantie.

Via Ondernemersplein kunt u ook informatie vinden over dit onderwerp.
 

Kansspelautomaten (gokkasten)

Voor het plaatsen van kansspelautomaten is een aanwezigheidsvergunning nodig op grond van deze wet. Hiervoor gelden specifieke voorwaarden. Hierover hebben wij een apart onderwerp op de site staan, zie daarvoor: Gokkasten plaatsen (aanwezigheidsvergunning)

De regels van de wet kunt u allemaal vinden via wetten.nl - Wet op de kansspelen. Aan deze wet is het Kansspelenbesluit verbonden, waarin diverse voorschriften zijn opgenomen, die u kunt raadplegen via wetten.nl - Kansspelenbesluit
U kunt veel informatie vinden in de wet en de regeling, maar ook via de site van de Kansspelautoriteit. 

Zie voor meer informatie:
- Zelf kansspel organiseren - Kansspelautoriteit
- Bingo of rad van fortuin organiseren - Kansspelautoriteit
 

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker