Voor een zieke ouder, grootouder, kind of gehandicapte broer of zus zorgen. Het overkomt je en je doet het gewoon. „Veel mensen zien zichzelf dan ook niet als mantelzorger, terwijl ze het wel zijn en het vaak veel invloed op hun leven heeft”, zegt Lyan Bergsma. „Het zorgen voor een naaste kan lichamelijk en emotioneel zwaar zijn.” Als nieuwe mantelzorgconsulent van gemeente Ooststellingwerf biedt ze graag ondersteuning.

Zorgen voor een dierbare. We doen het graag en met liefde. Koken, de huishouding of de boodschappen als de ander het niet meer kan. „Heel vanzelfsprekend, maar lukt het wel om alle zorg te combineren met je werk en je sociale leven? Wat als je hierdoor nauwelijks meer de deur uit kan? Je weer een familiebezoekje moet afzeggen, omdat je de zorgbehoevende niet alleen kunt laten? Je kunt je eenzaam gaan voelen, niet begrepen en overbelast raken”, vertelt Lyan.

Brede ondersteuning

Om dat te voorkomen, biedt ze als mantelzorgconsulent hulp. De ondersteuning is heel divers. Is voor de één een luisterend oor voldoende, een ander geeft ze advies over regelingen voor mantelzorgers. Voor weer een ander kunnen wij inzichtelijk maken wat er allemaal op het bordje ligt van de mantelzorger, om vervolgens samen te kijken hoe we het mantelzorgen lichter kunnen maken. En er kan gekeken worden of er mogelijkheden zijn voor lotgenotencontact.

„Wat de vraag ook is, ik kijk wat de mogelijkheden zijn. Daarbij is het vooral belangrijk dat we problemen als overbelasting voor zijn”, benadrukt Lyan. „Maar we moeten dan wel weten wie de mantelzorgers zijn.”
Dat blijkt in de praktijk best lastig. „Het bewustzijn mist. Het verlenen van zorg wordt als vanzelfsprekend ervaren en daardoor zien velen zichzelf niet als mantelzorger. Hierdoor weten ze ook niet dat er ondersteuning voor ze is.”

Jonge mantelzorgers

In haar vorige baan kwam ze onder andere veel in aanraking met jonge mantelzorgers. „De meesten zijn zich er niet van bewust dat ze mantelzorger zijn. Ze groeien er mee op.” Door bijvoorbeeld de zorg voor een ouder, schieten afspraken met vrienden erbij in. „Het sociale netwerk lijdt er onder, ze voelen zich alleen en worden door de omgeving niet begrepen. Het zijn soms heftige verhalen.”
Het was voor Lyan de aanleiding om zich verder te specialiseren in mantelzorg. De functie van mantelzorgconsulent bij gemeente Ooststellingwerf is haar dan ook op het lijf geschreven.

Preventie

Om de mantelzorgers in Ooststellingwerf goed in beeld te krijgen, zoekt ze volop de samenwerking met zorgorganisaties, instellingen en huisartsen. Zij vervullen voor haar een belangrijke signalerende functie. „Ik wil ook gastlessen op scholen gaan verzorgen om zo het bewustzijn te vergroten.” Ook als je maar een beetje zorg verleent of je zorgen maakt over degene waar je voor zorgt en af en toe ergens mee helpt, ben je mantelzorger.


Bij de gemeente zijn op dit moment ruim tweehonderd mantelzorgers ingeschreven, waarvan ongeveer dertig jonge mantelzorgers. Het is slechts het topje van de ijsberg. „Zijn mantelzorgers bij ons bekend, dan kunnen we ze helpen. We nodigen ze uit voor informatiebijeenkomsten, lotgenotenbijeenkomsten of een leuk uitje. Ben jij mantelzorger? En wil je ook op de hoogte blijven van informatiebijeenkomsten en uitjes, meld je dan aan via de contactgegevens onderaan deze pagina. Ook bieden we als gemeente respijtweekenden voor mantelzorgers aan. En je kunt dus met al je vragen op het gebied van mantelzorg bij mij terecht.” 

Contact

Ben jij mantelzorger en heb je behoefte aan informatie en advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Lyan via 06 45 88 20 22 of stuur een e-mail l.bergsma@ooststellingwerf.nl. Zorg jij voor iemand en ervaar je op dit moment nog geen problemen, ook dan is contact met de mantelzorgconsulent waardevol. „We willen graag problemen als overbelasting, spanningen en gebrek aan praktische hulp voorkomen. Neem dus contact op, zodat we je in ieder geval van informatie kunnen voorzien.”