Mantelzorgwoning

Dankzij een mantelzorgwoning kun je altijd in de buurt zijn van degene voor wie je zorgt. Die kun je op je eigen erf bouwen, óf op het erf van de ander. Hier vind je wat de regels zijn, hoe je zo’n woning financiert, en hoe wij je kunnen helpen.

Neem contact op met de gemeente

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Het kan ook omgekeerd: jij gaat wonen in een mantelzorgwoning op het terrein van degene die je verzorgt.

Mantelzorgwoning of aanbouw?

Voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein is meestal geen vergunning nodig. Je hoeft dan ook de gemeente niet op de hoogte te stellen. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een aanbouw, verbouwing of een nieuwe woning plaatsen.

De woning moet wel voldoen aan bepaalde regels:

Regels voor een mantelzorgwoning

  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door 1 huishouden van maximaal 2 personen. Daarvan moet minstens 1 persoon mantelzorg ontvangen of geven.
  • Twijfelen wij over de relatie tussen jou en degene die je verzorgt? Dan kunnen we om een verklaring van een arts, wijkverpleegkundige of andere deskundige vragen.
  • Als de mantelzorg stopt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Je hoeft de woning dan niet af te breken. Maar je moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen.
  • Je mag alleen de begane vloer van de mantelzorgwoning gebruiken als leefruimte.
  • Een mantelzorgwoning mag je bouwen zonder vergunning. Dan moet de woning wel voldoen aan algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en plaats van het bouwwerk, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier van alles van, maar je kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012
  • Als je een (legaal) bestaand bouwwerk bij je huis laat ombouwen tot mantelzorgwoning, hoeft de omvang niet te voldoen aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen.

Twijfel je of jouw bouwplannen voor de mantelzorgwoning vergunningvrij zijn? Dit kun je controleren op omgevingsloket.nl. Moet je toch een vergunning aanvragen, kan dat ook via dit online loket.

Informeer bij de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.