Toespraak nationale dodenherdenking 4 mei

Vanavond hebben wij de slachtoffers herdacht die zijn gevallen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Bij de herdenking in Oosterwolde hield burgemeester Jack Werkman een toespraak. Hier kunt u deze toespraak lezen.
Beste inwoners, geachte aanwezigen, veteranen en organisatoren,
We zijn hier bijeen om eenieder te herdenken die ons vrijheid heeft gegeven.
Ook na 80 jaar zijn de sporen van de oorlog nog voelbaar, in families die dierbaren verloren tijdens de Holocaust, of door het geweld in Nederland en voormalig Nederlands-Indië.
Ook staan we stil bij alle mannen, vrouwen en kinderen die op dit moment voor vrijheid aan het vechten zijn.
Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid in ons land, een bijzonder jubileumjaar. Tegelijkertijd kunnen we niet wegkijken van wat er op dit moment in de wereld gebeurt.
Tot op de dag van vandaag wordt op veel plaatsen oorlog gevoerd. Dagelijks horen we trieste berichten over vrijheden die mensen worden afgenomen. Door onbegrijpelijke straffen, onderdrukking, dwang of gevangenneming. Over grote groepen mensen die vluchten.
De berichten en hun impact op ons dagelijks leven, ook hier in Ooststellingwerf, laten me des te meer beseffen hoe waardevol vrijheid is.
In onze gemeente koesteren we onze verhalen. Verhalen die het verdienen om aan elkaar te vertellen. Om herinneringen levend te houden.
Wij danken onze vrijheid aan dappere Franse parachutisten, verzetsstrijders en geallieerde Canadezen. Met gevaar voor eigen leven streden zij voor de bevrijding van onze regio. Het Franse ereveld in Kapelle in de provincie Zeeland herbergt de stoffelijke overschotten van 229 Franse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn omgekomen.
Vrijheid vraagt voortdurende inzet.
We leven in een land zonder oorlog, waar iedereen mag meedenken en meebeslissen. Dat is waardevol en kwetsbaar. Samen dragen we de verantwoordelijkheid om onze democratie te beschermen. Tegelijkertijd zien we een toename van antisemitische incidenten in ons land, mede door het geweld in het Midden-Oosten. Dat mogen we nooit accepteren.
Laten we als gemeente zien dat we één zijn. Tegen haat en voor verbondenheid.
Op de diverse herdenkingsplekken in Ooststellingwerf, en op de plek waar we vandaag staan, voelen wij ons verbonden met vaak erg jonge mensen, en de vele gevallen slachtoffers die het leven moesten laten. Om de meest onnozele dingen, omdat zij wilden ontsnappen aan gevangenschap, omdat zij wilden leven in vrijheid.
Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers en zijn we twee minuten stil.
Waar denken we aan? Waar denk ík aan?
Dan denk ik aan verhalen die ik gehoord heb.
Verhalen die ik ken. Van vroeger. En van nu.
Dan word ik stil.