De vorige bewoner had het huis helemaal zelf gebouwd in 1980, inclusief wand- en vloerverwarming. Dat was uniek voor die tijd en nieuwe eigenaar Wieb van der Heide heeft respect voor die man. Wieb heeft zijn werk met zorg doorgezet. Concreet betekende dit meer dan 300 projecten in 10 jaar tijd.

Waarom bent u bewust met duurzaamheid bezig?

“Sommige mensen van mijn leeftijd zeggen dat het voor hun niet meer interessant is om zonnepanelen te nemen of op andere manieren te verduurzamen. Ik kijk daar anders tegen aan. Het loont altijd om bewust met de aarde om te gaan. Ook voor de mensen die na ons komen. Mijn technische kennis is een groot voordeel. Ik weet dat je met domotica slim energie kunt besparen.”

Waar is het voor jullie mee begonnen?

“Toen we het huis in 2006 kochten, had de makelaar ons er op voorbereid dat de woning een ‘opknappertje’ was. We gingen direct duurzame maatregelen treffen en het eerste wat op het lijstje stond, was de verwarming vervangen. Daar kwam een zonnegascombi voor in de plaats waardoor we direct warm water van de zon konden krijgen.”

Welke maatregelen zijn er nog meer genomen?

“De keuken is vervangen en we koken nu op inductie. Later vervingen we de CV-haard om nog minder gas te verbruiken. Op het dak liggen 23 zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorziening. In de tuin staat een waterpomp die gevoed wordt door het regenwater van het dak van de garage. Hiermee kan ik de tuin besproeien en de potplanten water geven.”

Wat is uw beste tip?

“Alles is hier zo ver geautomatiseerd dat ik gerust drie weken op vakantie kan. Het huis regelt zichzelf wel. Maar ook als je geen verstand hebt van domotica, is het mogelijk om inzicht te krijgen in je eigen verbruik. Als je dat in beeld hebt, weet je waar je op kunt besparen.”